Terreurniveau niet verhoogd na extreemrechtse aanslag in Hanau

 Leestijd: 3 minuten

0

De extreemrechtse terreur in Duitsland leidt voorlopig niet tot een verhoging van het terreurniveau in België. “Er zijn geen concrete elementen die ons daar toe nopen”, klinkt het bij het Orgaan voor de Coördinatie en de ...

In het kort

In tegenstelling tot de door IS geïnspireerde terreur die België en de rest van Europa in de periode 2015-2016 in de ban hield, leidt de door extreemrechts gedachtengoed geïnspireerde terreur die gisteren in Duitsland voor elf doden zorgde voorlopig niet tot een verhoging van het terreurniveau in ons land.

Toch leeft bij sommigen het gevoel dat er met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt. Volgens Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) wordt extreemrechts extremisme zwaar onderschat. Een veel grotere alertheid zou volgens hem op zijn plaats zijn.

“Bovendien blijft het gerechtelijk apparaat achter”, zegt Bonte. “Hier in Vilvoorde volgen we extreemrechts lokaal wel scherp op. We stellen daarbij vast dat er veel meer onder de waterlijn borrelt dan wat iedereen aanneemt. Wanneer we zaken aanbrengen, volgt het gerecht echter niet.”

 

Uitgelichte foto: © Odd Andersen (AFP)

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid