De Belg die vecht tegen de privatisering van het heelal

 Leestijd: 4 minuten

0

De commercialisering van het heelal en de grondstoffen die verborgen liggen op de maan, asteroïden en andere hemellichamen zorgt voor juridisch getouwtrek. In de wedloop rond ruimtemijnbouw beslisten de Verenigde Staten en Luxemburg om soloslim te ...

In het kort

Sinds de Verenigde Staten in 2015 de commerciële ontginning van delfstoffen, mineralen en water in de ruimte in een wet heeft gegoten, heerst er hoogspanning tussen juristen gespecialiseerd in ruimtevaartwetgeving.

Deze zogeheten Space Act is erg controversieel. In de ogen van sommige experts, waaronder de Belg Jean-François Mayence, opent de wet een doos van Pandora.

Jurist Mayence werkt voor de Belgische overheid en verzet zich tegen een toekomst waarbij enkele landen en private bedrijven zich de facto alle ruimtestoffen toe-eigenen.

België sleutelt al meer dan twee decennia aan een internationale kaderwetgeving voor de ontginning van ruimtestoffen. De démarche van de Verenigde Staten, en later ook Luxemburg, doorkruiste de plannen.

Maakt elk land apart ruimtewetgeving, of kiezen we voor internationale afspraken?

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid