Extreemrechtse klimaatontkenners, onderdrukte Oeigoeren, en Russische inmenging

23 november 2019 Jan Walraven
44248342555_409cd98108_o
Santiago Abascal, leider van het Spaanse extreemrechtse Vox. (Foto: CC BY-SA 2.0 Contando Estrelas (Flickr))

Extreemrechtse klimaatontkenners

'Het getuigt van menselijke arrogantie om te denken dat we iets te maken met de opwarming van het klimaat.' Dat beweren wij voor alle duidelijkheid niet, maar wel Vox. De extreemrechtse Spaanse partij boekte recent een verkiezingsoverwinning, en laat zich steeds meer opmerken door het ontkennen van het feit van de door de mensheid veroorzaakte klimaatopwarming. Die klimaatontkenning lijkt zo steeds meer een bepalend kenmerk van Europees (en ander) extreemrechts, merkt The New Republic op, van Finland tot Spanje. Bovendien klinkt die extreemrechtse ontkenning steeds luider, als tegenreactie op de aandacht die bijvoorbeeld klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt.

De zeer vocale weerstand tegen wat extreemrechts "klimaathysterie" pleegt te noemen, heeft ook tastbare gevolgen. De (extreem)rechtse coalitie die in Madrid het lokale bestuur in handen kreeg, schroefde onmiddellijk milieubeschermingen terug.

44248342555_409cd98108_o
Santiago Abascal, leider van het Spaanse extreemrechtse Vox. (Foto: CC BY-SA 2.0 Contando Estrelas (Flickr))

Geen genade van China

Gelekte documenten tonen de keiharde onderdrukking en massale opsluiting van islamitische Oeigoeren door China. The New York Times legt bloot hoe de Chinese autoriteiten deze etnische minderheid in de regio Xinjiang meedogenloos aanpakt. Jongeren wiens ouders en familieleden in "heropvoedingskampen" worden opgesloten krijgen het onverholen dreigement dat eventueel protest er enkel voor zal zorgen dat hun ouders langer opgesloten zullen blijven. Volgens de krant worden zeker een miljoen etnische Oeigoeren, maar ook Kazakken vastgehouden in kampen en gevangenissen.

Dat dergelijke gevoelige documenten worden gelekt, wijst erop dat dit beleid ook intern op protest stuit.

Rusland mengt zich zonder veel schroom

Hoe probeerde Rusland de Britse politiek te beïnvloeden? Dat antwoord staat in een rapport van het Britse Comité I. De Britse premier Boris Johnson weigert dat rapport echter voorlopig vrij te geven. Johnson strijdt momenteel om de stem van de Britse kiezers, en het rapport zou die kiesstrijd wel eens in een voor hem niet zo gewenste richting kunnen duwen. Althans, dat is de hypothese. Zolang het rapport niet publiek is, is het koffiedik kijken. The Bureau of Investigative Journalism slaagde er wel in om een tipje van de sluier te lichten.

Uit getuigenissen met experten blijkt dat de Russen zich alvast gesterkt wisten door een gebrek aan reactie op hun (poging tot) beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen in 2016. Het zou Rusland aangezet hebben tot de kleinschalige gifgasaanval in Salisbury die het leven kostte aan één Britse vrouw. The Bureau probeert nu via juridische weg het rapport in handen te krijgen.

 

LEES OOK
Jan Walraven / 19-12-2020

Sociale bossen, katoenpluk onder dwang en Russische klimaatwinst

Bomen werken samen, Chinees katoen wordt onder dwang geplukt, en Rusland hoopt te winnen door de klimaatopwarming. Dit is de Keuze van Apache.
sebastian-unrau-sp-p7uuT0tw-unsplash
Jan Walraven / 20-06-2020

Einde aan massatoerisme, Chinese DNA-collectie, en Black Lives Matter

Het toerisme krijgt klappen, China verzamelt massaal DNA van burgers, en steeds meer Amerikanen steunen Black Lives Matter. Dit en meer in de Keuze van Apache.
leonardo-yip-n7GPvDOZUB8-unsplash
Jan Walraven / 12-10-2019

De grootste vervuilers, Chinese surveillance, en robot-journalisten

Wie zijn de grootste vervuilers, en wat doet China met al die slimme camera's? Antwoorden in de Keuze van Apache van deze week.
vervuiling klimaatopwarming