Strijden voor waardigheid, van Santiago tot Beiroet

 Leestijd: 2 minuten

0

Een duurder metroticket. WhatsApp dat betalend werd. Brandstof die duurder wordt. Gebrek aan basisdiensten en toenemende corruptie. Santiago, Quito, Beiroet, Bagdad, Haïti, Hongkong, Algiers, Soedan, Zimbabwe, Iran, Belgrado, Praag… het zijn explosies van woede over alsmaar ...

In het kort

Op verschillende continenten komen mensen massaal op straat. Het zijn burgers die vinden dat ze geen menswaardig bestaan hebben en ook vinden dat hun regeerders daar onverschillig voor zijn.

Burgers die geen vrede meer nemen met de groeiende ongelijkheid en kwaad zijn over corruptie. Ze protesteren tegen duurdere voorzieningen, tegen sociale ongelijkheid die alleen maar is toegenomen sinds de financiële crisis van tien jaar geleden, tegen toenemende corruptie en tegen het gebrek aan daadkracht van regeringen in het klimaatvraagstuk.

Deze protesten vallen te verwachten in tijden van crisis. En net als zo vaak worden ze ook nu repressief neergeslagen. Politieke leiders doen er goed aan niet blind te blijven voor de signalen, willen ze hun geloofwaardigheid niet helemaal verliezen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid