De vuile waarheid achter een blikje tomatenconcentraat

 Leestijd: 6 minuten

2

Van Oeigoerse kinderarbeid tot de Napolitaanse maffia: er zit meer in een blikje tomatenconcentraat dan je denkt. Onderzoeksjournalist Jean-Baptiste Malet trok de wereld rond in het spoor van tomatenconcentraat, volgens hem een schoolvoorbeeld van globalisering, kapitalisme ...

In het kort

Van Oeigoerse kinderarbeid tot de Napolitaanse maffia: er zit meer in een blikje tomatenconcentraat dan je denkt. Onderzoeksjournalist Jean-Baptiste Malet trok de wereld in het spoor van tomatenconcentraat, volgens hem een schoolvoorbeeld van globalisering, kapitalisme en alles wat daarmee misloopt. “We kunnen als consument en als burger niet vrij kiezen als we niet echt weten wat er gebeurt.”

“Toen ik besefte dat ik aan de hand van tomatenconcentraat de geschiedenis en de realiteit van de globalisering en het kapitalisme kan vertellen, gaf me dat meteen de motivatie om tot op het bot te gaan”, steekt de jonge Franse onderzoeksjournalist Jean-Baptiste Malet van wal. Hij kon zijn uitgever overtuigen, en twee jaar later ligt de Nederlandse vertaling van zijn gelauwerd boek ‘Het rode goud. De tomaat en het kapitalisme’ voor ons.

In het korte, maar krachtige boek, waarvoor Malet de prestigieuze Prix Albert-Londres kreeg, neemt de Fransman ons mee van China, naar Italië, via Californië tot Senegal. Op zoek naar hoe het kan dat tomatenconcentraat in een kleine honderd jaar tijd van relatief marginaal product wereldwijd evolueerde tot één van de standaardproducten in de keukens van miljoenen gezinnen, van arm tot rijk.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid