België sluit Eritreeërs op nadat ze asiel aanvragen

 Leestijd: 2 minuten0

België sluit Palestijnse en Eritrese mensen op de vlucht op zodra zij asiel aanvragen. Dat melden opvanggezinnen en mensenrechtenadvocaten, en wordt bevestigd door de Dienst Vreemdelingenzaken.

“Sommige vreemdelingen die in België asiel aanvragen, worden in gesloten centra gehouden in afwachting van hun terugkeer naar een ander EU-land dat verantwoordelijk is voor de behandeling van hun aanvraag”, laat woordvoerder Dominique Ernould aan Apache weten. “Dit is het geval voor Eritreeërs, Palestijnen en asielzoekers van andere nationaliteiten.”

Niet alle asielzoekers worden opgesloten. “Het aantal plaatsen in de gesloten centra is beperkt”, verklaart woordvoerder Ernould.

Uitwijzing naar dictatuur

Vooral voor Eritrese asielzoekers kunnen uitwijzingen via de Dublinprocedure gevaarlijk zijn. Verschillende Eritrese asielzoekers werden al vanuit ons land naar Zwitserland gestuurd, en lopen daar het risico op gedwongen terugkeer naar Eritrea.

In België worden bijna alle Eritrese asielzoekers erkend als vluchteling. Het land wordt bestuurd door een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Kritiek op de regering is er verboden, en tegenstanders worden gearresteerd. Ook maakt de overheid structureel gebruik van slavernij, in de vorm van de ‘nationale dienstplicht’: een periode van dwangarbeid die meer dan tien jaar kan duren.

In Zwitserland ziet men dat echter niet als reden voor een erkenning als vluchteling. Sinds ongeveer anderhalf jaar stuurt het land Eritrese asielzoekers gedwongen terug naar het land dat ze ontvlucht zijn. Op 10 juli 2018 oordeelde de Federale Administratieve Rechtbank, het hoogste rechtscollege van het land, dat uitwijzingen naar Eritrea ‘zowel wettig als redelijk’ zijn.

“Hoewel de omstandigheden tijdens de Eritrese nationale dienstplicht moeilijk zijn, zijn ze niet zo zwaar dat deportatie onwettig is”, zo klinkt het in een persbericht van de rechtbank. “Misbruik en seksueel geweld is niet zo wijdverspreid dat het invloed heeft op de beslissing tot uitwijzing. De Federale Administratieve rechtbank is niet van mening dat iedereen die terugkeert naar Eritrea een reëel risico loopt op detentie of onmenselijke behandeling”, zo staat verder te lezen.

Risico op onderduiken

Als reden voor opsluiting van asielzoekers wordt het ‘risico op onderduiken’ genoemd. De vrees is dat asielzoekers die een beslissing tot uitwijzing naar een ander Europees land ontvangen, niet meer komen opdagen bij de Dienst Vreemdelingenzaken, en bijvoorbeeld een poging doen om illegaal naar Engeland te gaan.

Opmerkelijk is dat in België, in strijd met de Europese regelgeving, beroep aantekenen tegen de beslissing tot uitwijzing naar het ‘Dublinland’, niet opschortend werkt. Eritreeërs kunnen weliswaar protest aantekenen tegen de beslissing om teruggestuurd te worden, maar België kan ondertussen gewoon verdergaan met de uitwijzing en hoeft niet te wachten op een uitspraak van de Raad voor de Vreemdelingenbetwistingen.

Twee opvanggezinnen van het Burgerplatform voor Overnachtingen laten aan Apache weten dat hun gasten door de opsluitingen met het oog op uitwijzing via de Dublinprocedure, extra bang zijn om asiel aan te vragen.

Dit terwijl minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) donderdag in Terzake nog benadrukte dat ze geen financiële ondersteuning wil bieden aan de dakloze vluchtelingen die worden opgevangen in het centrum Porte d’Ulysse ‘omdat ze geen asiel aanvragen’.

“Als die mensen geen asiel willen aanvragen en als illegaal hier blijven dan moeten ze teruggaan. Ik wil ze vrijwillig helpen teruggaan, maar de meesten willen dat absoluut niet, met de droom om in Engeland, Canada of de VS te geraken”, liet de minister weten.

Auteur: Stef Arends

Stef Arends volgde de bachelor Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven en de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Hij maakt verhalen met tekst en video, waarvan er een aantal te zien zijn op vimeo.com/stefarends.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books