Politie wil activisten verhoren over ‘hulp bij illegale migratie’

 Leestijd: 1 minuut2

Twee activisten van burgerbeweging Solidarity For All kregen gisteren een ‘uitnodiging tot verhoor’ van de lokale recherche van Leuven. Ze hadden een oproep gedeeld om mensen zonder papieren vanuit Frankrijk naar Engeland te vervoeren, naar eigen zeggen “met hetzelfde doel als de humanitaire organisaties in en rond de Middellandse Zee: levens redden”.

“U zal gehoord worden over de feiten die u ten laste kunnen worden gelegd en die een misdrijf betreffen waarvoor een vrijheidsstraf kan worden opgelegd”, zo luidt de brief. Die feiten worden als volgt gespecificeerd: “Aankondiging op Facebook (dd 10/07/19) dat ‘Solidarity for All‘ zal beginnen met het overbrengen van vluchtelingen uit Calais en Duinkerke naar het Verenigd Koninkrijk”.

Met die aankondiging wordt de actie ‘We gaan ze brengen’ bedoeld, een plan om vluchtelingen zelf per boot het Kanaal over te begeleiden.

“Wat denk jij? Roepen we mensen met boten op om ons te helpen? Zoeken we zeilschepen, huren we een grote boot, doen we een beroep op de Aquarius of charteren we een cruise? Gaan we ze brengen?”, zo luidde een poll op de facebookpagina van Solidarity for All eind vorig jaar. 90% van de volgers die hun stem uitbrachten was positief over het idee.

Bedenker van de actie en co-coördinator van Solidarity for All Peter terryn noemt de uitnodiging tot verhoor pure intimidatie. “Deze uitnodiging kadert in een bredere trend van het criminaliseren van hulpverleners. Het is ook niet de eerste keer dat we te maken krijgen met gerechtelijke vervolging. In 2017 maakten we al iets gelijkaardigs mee toen we de uitwijzingen vanaf Zaventem opvolgden”.

Een fragment uit de uitnodiging tot verhoor, die de twee activisten van Solidarity for All ontvingen. (Beeld (c) Solidarity for All)

“We probeerden destijds mensen in de vertrekhal ervan te overtuigen om te protesteren tegen het gedwongen terugsturen van mensen. Na de actie werd iemand van ons thuis gearresteerd en ook voor verhoor meegenomen”, aldus terryn.

“We zijn al sinds 2015 actief in de kampen rond Duinkerke en Calais, maar er komt geen verbetering in de leefsituatie van de mensen op de vlucht, integendeel. Daarom lijkt het ons beter om die mensen gewoon op een veilige manier naar Engeland te brengen.”

Vreemd genoeg heeft Peter terryn zelf geen uitnodiging gekregen, maar gaat het vooralsnog enkel om twee activisten die anoniem willen blijven. “Zij hebben het bericht over de actie enkel gedeeld, terwijl ik de originele poster was.”

Solidarity for All roept alle activisten op om gebruik te maken van hun zwijgrecht, en heeft al toegezegd bij te dragen aan de juridische onkosten. “Wij betalen mee aan een advocaat en een eventuele boete, zolang u geen enkele verklaring aflegt”, zo staat te lezen in een facebookpost.

Orbie Bartholomeus, die het dossier beheert bij de lokale recherche in Leuven, wil geen enkel commentaar geven op de kwestie en verzekert Apache er ook van dat niemand anders bij de politie dat zal willen doen.

Auteur: Stef Arends

Stef Arends volgde de bachelor Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven en de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Hij maakt verhalen met tekst en video, waarvan er een aantal te zien zijn op vimeo.com/stefarends.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books