Tsjernobyl: de medische en maatschappelijke gevolgen van de ramp

 Leestijd: 6 minuten

0

Inmiddels lijkt de getroffen site in Tsjernobyl op een goed gepreserveerd natuurpark. Het gebied ligt er 33 jaar ongerept bij waardoor bomen, struiken en planten overheersen, in de winter worden alleen kleine paadjes geëffend om reizigers ...

In het kort

De ramp in Tsjernobyl op 26 april 1986 bleef vier dagen staatsgeheim. Wat gebeurde er precies in en rond de reactor en hoe reageerde de Sovjetunie? Waren de Lage Landen ooit echt in gevaar?

Inmiddels lijkt de getroffen site in Tsjernobyl op een goed gepreserveerd natuurpark. Het gebied ligt er 33 jaar ongerept bij waardoor bomen, struiken en planten overheersen, in de winter worden alleen kleine paadjes geëffend om reizigers een degelijke toegang te verschaffen tot de huizen – krotten – die lijken geplukt uit de betere Amerikaanse rampenfilm. Er is nog nauwelijks sprake van radioactiviteit, toch toont onze geigerteller af en toe een piek – wat allerminst betekent dat de situatie er alarmerend is. Integendeel.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid