Stadsvijver kan Antwerpen redden van uitdroging

 Leestijd: 3 minuten

3

Het dalend grondwaterpeil zorgt ervoor dat de vijver in het Antwerps Stadspark quasi droog staat. En toch kan die stadsvijver opnieuw uitgroeien tot een stadsoase. Kostprijs: 2 miljoen euro.

In het kort

Het dalend grondwaterpeil zorgt ervoor dat de vijver in het Antwerps stadspark quasi droog staat. En toch kan die stadsvijver opnieuw uitgroeien tot een stadsoase. Kostprijs: 2 miljoen euro.

Het grondwaterpeil zakt in heel Vlaanderen. Dat is niet enkel te wijten aan de klimaatverandering. In Antwerpen bijvoorbeeld zorgen grote bouwwerken ervoor dat massaal grondwater wordt afgevoerd via rioleringen. De voorbije maanden alleen al werd er via die weg 2,5 miljard liter kostbaar grondwater opgepompt en afgevoerd.

Maar er is een oplossing en daarbij is een hoofdrol weggelegd voor de stadsvijver. De vraag is enkel of het Antwerps stadsbestuur mee wil stappen in een plan waarbij water van de waterbronnen in Antwerpen Noord via een eenvoudige leiding op het hoger gelegen spoor naar de stadsvijver wordt geleid. Het grote voordeel aan het plan is dat het zogenoemde Spooraquaduct niet enkel de stadsvijver laat vollopen. Het biedt ook mogelijkheden om het bredere waterprobleem waar de binnenstad mee worstelt aan te pakken.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid