Soedanese asielaanvragen sinds april in de koelkast

 Leestijd: 3 minuten

1

Op dit moment wachten 114 Soedanezen op bescherming in België, maar het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen heeft in alle stilte een ‘asielstop’ ingevoerd. Sinds dictator Omar al-Bashir in april dit jaar werd afgezet, zijn ...

In het kort

In Soedan woedt een bloedige strijd om de macht, die eind vorig jaar begon met de burgerprotesten tegen dictator Omar al-Bashir. Hij werd afgezet in april, en sindsdien is de situatie in het land ‘te onduidelijk’ voor het Belgische commissariaat.

Na de val van al-Bashir greep het leger onder leiding van generaal Hemedti de macht, maar de protestbeweging van burgers wilde geen militair bewind en zette haar acties verder. Hemedti sloeg de protesten bloedig neer met meer dan honderd burgerdoden tot gevolg. Vorige maand bereikte het conflict een dieptepunt, toen militairen gewonde demonstranten zelfs in ziekenhuizen doodschoten.

Die chaotische situatie noopte het Belgische commissariaat ertoe om in principe geen Soedanezen meer te erkennen als vluchteling.

De asielstop is vooral problematisch voor Soedanezen in België die hun asielprocedure moeten afwachten in een gesloten centrum. Een vertraging van de procedure kan dan betekenen dat ze langer opgesloten blijven.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid