Trolling Almaci: de haatreacties gefileerd

 Leestijd: 5 minuten

20

‘Groene trut’, ‘dikke koe’, ‘mensaap’ of nog: ‘stamp die toch uit België’. Meyrem Almaci werd vorige week bedolven onder racistische en seksistische commentaren nadat het VRT-programma Terzake een videofragment van haar op Facebook plaatste. Apache fileerde ...

In het kort

Racisme, seksisme, en ordinaire scheldtirades tieren welig op internet. Waarom storten mensen hun meest walgelijke ingevingen ongefilterd met naam en toenaam uit over het internet? En waarom nemen (sociale) mediaorganisaties geen maatregelen?

Op 18 juni uploadde VRT-duidingsprogramma Terzake een video van de eedaflegging van Groen-voorzitter Meyrem Almaci. In plaats van zich te houden bij het gebruikelijke ‘Ik zweer de grondwet na te komen’, voegde de politica een zinnetje toe over het respecteren van de mensenrechten.

Dat was goed voor een stortvloed aan haatberichten. Binnen een dag hadden al 443 mensen gereageerd. Bijna alle berichten waren persoonlijke aanvallen. Een kwart daarvan waren overduidelijk racistisch, seksistisch of bestonden simpelweg uit scheldwoorden.

Zijn dit mensen met een gebrek aan zelfbeheersing? Wat beweegt hen ertoe om over te gaan tot online pestgedrag? Moeten we eigenlijk wel aandacht aan ze besteden?

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
1 maand€ 9,00
1 jaar€ 80,00
Levenslang€ 2.500

Ontdek alle formules

Word lid

Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu nog aan 6,66 euro per maand.


Ja, ik word lid