Peilingen blijken alweer fake news

 Leestijd: 3 minuten

3

Met fouten tot ruim 9 procentpunten slaagden de peilingen er ook deze keer niet in de verkiezingsuitslag adequaat te voorspellen. Peilingen blijken fake news, dat wel het maatschappelijk debat stuurt en foute analyses voedt.

In het kort

Met fouten tot ruim 9% slaagden de peilingen er ook deze keer niet in de verkiezingsuitslag adequaat te voorspellen. Peilingen blijken fake news dat het maatschappelijk debat stuurt en foute analyses voedt.

Het Vlaams Belang was op 26 mei goed voor 18,6% van de Vlaamse stemmen voor de Kamer. Dat is 9,3% meer dan de ‘politieke barometer’ van VRT/De Standaard een maand eerder voorspelde. Dezelfde peiling voorzag dat Groen 14,6% van de stemmen zou halen. Het werd 9,8%. Een overschatting met 4,8%.

In Franstalig België werden gelijkaardige fouten voorspeld. De score van Ecolo bijvoorbeeld werd 7,5% te hoog ingeschat.

Een week voor de verkiezingen zat de peiling van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir er iets dichter bij. Al blijkt ook dat behoorlijk relatief. Voor de Vlaamse partijen werden zowel N-VA als Vlaams Belang buiten de zelfverklaarde foutenmarge (van 3,1%) gepeild.

N-VA werd 3,2% overschat, Vlaams Belang werd 4,7% onderschat. In Franstalig België zat de ‘Grote Peiling’ er respectievelijk 4,6% en 4,5% naast wat de scores van Ecolo en PTB betreft.

Hoewel de peilingen al meermaals hebben bewezen waardeloos te zijn, blijven ze keer op keer goed voor dubbele pagina’s en openingen van kranten en nieuwsbulletins. Politiek journalisten pennen analyses neer, zonder de minste grond. Politicologen wagen zich aan conclusies en politieke partijen laten er hun strategie door bepalen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid