Nederlandse Provinciale Statenverkiezingen (1): Het electorale fortuin van Thierry Baudet

 Leestijd: 5 minuten

6

Op 20 maart staat politiek Nederland in het teken van de Provinciale Statenverkiezingen. Kiezers stemmen op provinciale politici die op hun beurt de leden van de Eerste Kamer kiezen. Er is geen burger – of hij ...

In het kort

Kort voor zijn dood in oktober 2010 orakelde de Nederlandse schrijver Harry Mulisch dat de roemruchte politicus Pim Fortuyn die begin 21-ste eeuw opgang had gemaakt in politiek-Den Haag, decennia later nog altijd geschiedenis zou schrijven.

In maart 2019 heeft het er alle schijn van dat Mulisch gelijk gaat krijgen, getuige de komeetachtige entree sinds 2017 van Fortuyns geestelijke kloon, Thierry Baudet met zijn partij Forum voor Democratie. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 drong Baudet als kleinste onder de splinterpartijen door tot het parlement met twee zetels. De verkaveling van het politieke landschap lijkt intussen tot stilstand gekomen maar de opmars van de op het oog kansloze partij is het meest opvallende politiek fenomeen van de laatste jaren. Volgens de laatste peiling zou Baudet vandaag in de Tweede Kamer op 14 zetels kunnen rekenen. Een politieke sensatie.

Voor Thierry Baudet betekenen de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland mogelijk zijn politieke doorbraak. Hiermee treedt het nieuwe ‘wonderkind’ aan de rechterzijde in de voetsporen van Pim Fortuyn. René de Bok analyseert.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid