De zomer van Apache

Luc De Cleir
Cinema Apache Website Uitgelicht

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

De keuze van Tom Cochez

'Homo Deus' van Yuval Noah Harari

Waar gaan we naartoe? Hoe beschermen we onze kwetsbare wereld tegen onze eigen verwoestende krachten? En als we in staat zijn door technologische vooruitgang ons lichaam en onze geest te verbeteren, wat gebeurt er dan met de mensen die zich niet laten upgraden? 

'Angel' van Filip Rogiers

Angel is een roman over vragen die niet, of te laat worden gesteld, en de gevolgen daarvan. Is het beter om over het verleden te zwijgen en je op de toekomst te richten, of moet je openlijk durven vragen stellen?

'Mijn laatste snik: discrete herinneringen' van Luis Bunuel

In deze goed vertaalde autobiografie van de overleden cineast Bunuel worden belangrijke culturele en politieke ontwikkelingen van deze eeuw belicht. B. begint met zijn jeugd in Zuid-Spanje, dan volgen zijn studententijd in Madrid, de aanloop tot het surrealisme, de Parijse periode, zijn eerste bezoek aan Hollywood, de Spaanse Burgeroorlog, zijn terugkeer naar Amerika, zijn vestiging in Mexico en het boek eindigt weer in Europa. 

 

Jan Walraven studeerde af als master journalistiek (2010) en master internationale politiek (2012) aan de universiteit van Gent. Sinds april 2015 schrijft hij voor Apache. Daarvoor werkte hij als freelancer in Israël en de Palestijnse Gebieden. Hij tweet af en toe als @jnwlrvn.

De keuze van Jan Walraven

'Van wie is de stad' van Floor Milikowski

Over wonen, vastgoed, stadsvernieuwing, gentrificatie en de veranderende machtsverhoudingen in het eenentwintigste eeuwse Amsterdam.

'Rich People Things' van Chris Lehmann

Over de dogma’s en misleidingen die de plutocratische elite in het zadel helpen houden.

'Municipal Dreams' van John Boughton

Het verhaal achter sociaal wonen in Groot-Brittannië, van de naoorlogse droom tot de Thatcheriaanse uitverkoop.

 

Steven Vanden Bussche studeerde geschiedenis aan de UGent en mag ook lesgeven aan het secundair onderwijs. Sinds 2005 werkt Steven als journalist. Eerst als regiocorrespondent voor Het Laatste Nieuws en de VRT, daarna zeven jaar voor het persagentschap Belga.

De keuze van Steven Vanden Bussche

‘Ware winst’ van Christian Felber

Wat als we de wegwijzers van het huidige economische systeem 180 graden konden draaien? Zodat niet langer winstbejag en eigenbelang de opperste doelen zijn, maar – niet meer dan logisch – onze collectieve grondwetwaarden: menselijke waardigheid, solidariteit, duurzaamheid, rechtvaardigheid en democratie?

‘Designing the future’ van Joeri De Bruyn ea

Dit boek bundelt de inzichten uit de reeks rondetafels en lezingen die de initiatiefnemers van december 2016 tot februari 2017, onder de noemer ‘Designing the Future’, hebben gewijd aan de thema’s mobiliteit, zorg, wonen, de productieve stad, open ruimte, water en het stedelijk metabolisme.

‘Zaken die je raken’ van Kaat Peeters, Willemijn Verloop  en Mark Hillen

De auteurs verzamelden de verhalen van tientallen sociaal ondernemers uit Vlaanderen en Nederland die met hun bedrijf maatschappelijke uitdagingen aanpakken zoals werkgelegenheid, de toekomst van jongeren, vergrijzing, ruimte en voedsel, energietransitie, circulaire economie en ondernemerschap. Studio Jux, NNOF, Cultureghem, Vandebron, De Landgenoten, BlueAssist, Tony's Chocolonely, Prins Heerlijk, Rising You ... Het zijn stuk voor stuk positieve verhalen over 'zaken' die je 'raken' in hart en hoofd.

"Een fijne en boeiende zomervakantie gewenst!"

Na een studie Arabisch en Hebreeuws verdiepte Frank Olbrechts zich in de hedendaagse Arabische literatuur. Hij combineerde dit met een taak als lesgever in het Hoger Onderwijs en het Volwassenenonderwijs. Zijn aandacht gaat uit naar de openbare debatcultuur, het cultuur- en erfgoedbeleid, de identiteits- en diversiteitsproblematiek en het militantisme/ activisme in de samenleving.

De keuze van Frank Olbrechts

Major Trends in Jewish Mysticism’ van Gershom Scholem

Dit boek bestudeert de geschiedenis van de Joodse Kabbalah en legt verbanden met vroege trends in de Islam.

‘De broers Karamazov’ van Fjodor Dostojevski

Deze roman is een kleine kosmos van menselijke zwakheid, wreedheid, onredelijkheid en levenskracht. Zit in de top tien van boeken die iedereen zou moeten lezen.

‘Denken, het leven van de geest’ van Hannah Arendt

Denken put uit de hele geschiedenis van de filosofie: het is een ongemeen rijk boek waarmee Hannah Arendt toetreedt tot het rijk van de grote filosofen.

 

Stef Arends volgde de bachelor Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven en de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Hij maakt verhalen met tekst en video, waarvan er een aantal te zien zijn op www.stefarends.com.

De keuze van Stef Arends

'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harari

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?

'Lila' van Robert M. Pirsig

Meer nog dan in Zen blijkt Pirsig een meeslepend verteller, die alleen al door zijn worsteling met een razend ingewikkelde materie grenzeloos weet te boeien. De kans dat beide boeken klassiekers worden is verre van denkbeeldig.

'Een Hollander Ontdekt Vlaanderen' van Godfried Bomans

Dit boek bevat het verslag van interviews voor de Vlaamse t.v. met vooraanstaande en "gewone" Vlamingen. Ieder interview wordt voorafgegaan door informatie over de betreffende persoon, een inleiding en vergezeld van een portret. Taalkundige, sociale, economische, politieke en godsdienstige problemen komen ter sprake, niet systematisch, maar wel gevarieerd. Verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Vlaanderen worden duidelijk belicht.

Karl van den Broeck is journalist sinds zijn 20ste. Eerst 18 jaar bij De Morgen, dan vijf jaar als hoofdredacteur bij Knack en sinds 2011 freelance. Cultuur (en dan vooral literatuur) politiek en geschiedenis zijn zijn passies. Sinds 2014 is hij deeltijds Agora-coördinator bij BOZAR en hoofdredacteur van Apache. In 2001 won hij de Vacature Persprijs. Op Twitter gekend als kvdbroec.

De keuze van Karl van den Broeck

'Not Enough – Human Rights in an Unequal World' van Samuel Moyn

De Amerikaanse historicus Samuel Moyn vertelt een ongemakkelijke waarheid in dit boek. Net als in ‘The Last Utopia’ uit 2010 legt hij uit hoe de universele mensenrechten na 1989 de nieuwe utopie geworden zijn. Na de ontsporingen van het communisme, het nationalisme en het kapitalisme lijken zij de belangrijkste houvast. Maar mensenrechten zijn betekenisloos in een wereld waarin de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt.

'De jaren zestig' van Geert Buelens

Vijftig jaar na ‘Mei ‘68’ konden we ons verwachten een stortvloed van boeken, herdenkingen van en afrekeningen met die scharniermaand in de wereldgeschiedenis. Geert Buelens leverde met dit boek een strandaardwerk af van internationale allure. Mei ’68 was geen geïsoleerd incident en kan alleen maar begrepen worden als je de jaren vijftig begrijpt en de ontnuchtering van de jaren zeventig. ‘De jaren zestig’ is ook een cultuurgeschiedenis. De playlists krijg je er gratis bij.

'Het Gordijn' van Kader Abdolah

Ik hoop dat diegenen die het asielrecht willen beknotten, beseffen dat ze dan een levensader van onze Nederlandse literatuur afbinden. Kader Abdolah ontvluchtte het regime van Khomeini en kwam in Nederland terecht. Hij leerde onze taal door de boekjes van ‘Jip & Janneke’ en schrijft nu prachtige romans. Zoals ‘Het Gordijn’; een boek dat je meer leert over migratie, het Midden-Oosten, integratie en uitbuiting dat tien wetenschappelijke rapporten. En dat verpakt in een indringende ‘moeder/zoon’-roman.

LEES OOK
Ton Rennenberg / 23-03-2020

De vragen na het boek van Tom Van Grieken

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft een tweede boek gepubliceerd. Sommige vragen beantwoordt hij, andere worden worden ontweken. 
29372965544_0dc0acdec9_o