Herbeleef Café Apache #2 • Kunnen we zonder kernenergie?

kernenergie kerncentrale doel jodiumtabletten
De kerncentrale van Doel (Foto: François Morard - <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/">Creative Commons licentie</a>)

Op 29 maart vond de tweede editie van Café Apache plaats. Ditmaal ging het over kernenergie en het uitstellen van de kernuitstap.

Café Apache

Iedere laatste donderdag van de maand organiseren we op de redactie een Café Apache. We snijden telkens een actueel onderwerp aan, en zenden het debat via internet uit.

De hele dag is de website ook gratis toegankelijk.

Apache bracht Mathias Bienstman (auteur van het boek ‘Op Eigen Kracht’), Andries Gryffroy (Vlaams Parlementslid N-VA), Annemie Vermeylen (voorzitter Belgian Offshore Platform) en Jim Williame (coördinator bij Ecopower) samen rond de tafel voor een gesprek rond kernenergie. Apache-moderator Bram Souffreau leidde het gesprek in goede banen.

Wie het debat gemist heeft, kan het hieronder – integraal – herbekijken of dit korte verslagje lezen.

Sluiting tegen 2025?

Volgens Andries Gryffroy zijn we nog niet klaar voor een kernuitstap, maar Annemie Vermeylen is het daar niet mee eens. “Waar een wil is, is een weg. Wetten geven een uiting van een wil en we zien dat die wil in andere landen, zoals Duitsland, werkelijkheid wordt.” Jim Williame sluit zich daarbij aan. “We moeten nu naar die uitstap gaan, want uitstel staat de energietransitie in de weg.” Gryffroy meent dat uitstel de transitie helemaal niet tegenhoudt en het sluiten van de centrales negatieve gevolgen kan hebben. “Straks hebben we zelfs geen eigen industrie meer. Of we kiezen voor minder industrie, maar dan moet je achteraf niet komen klagen dat er minder jobs zijn.”

Mathias Bienstman omschrijft het als “een uitstel van executie, waarbij de risico’s bij de bevolking genomen worden”. Volgens hem worden die risico’s niet genoeg afgedekt. “Er is een sabotage geweest in Doel 3 en we weten nog steeds niet wie daar achter zit. Een installatie heeft ook een bepaalde levensduur. We nemen een groot risico om op die oude centrales te rekenen. We moeten nu in actie schieten.”

Wie betaalt?

“Het begindebat die we moeten voeren is wie de factuur betaalt” zegt Gryffroy. “In Duitsland hebben ze dat debat gevoerd. De factuur wordt daar voor een groot deel betaald door KMO’s en gezinnen.” Dat probleem wordt ook erkend door de andere panelleden. “De grote bedrijven willen niet bijdragen” zegt Williame. “Ze willen wel profiteren van lage prijzen. Het probleem is dat ze niet willen meebetalen aan de energietransitie.”

Gryffroy wil twee kerncentrales tien jaar langer openhouden. Dat idee wordt niet gesmaakt door de andere panelleden. “Het langer openhouden kost ook geld” meent Vermeylen. “Bovendien is nucleaire betrouwbaarheid niet meer wat ze is. We gaan geld investeren in oude rommel.” Hoe dan ook, het panel is erover eens dat we nu moeten beslissen. “We zitten in de laatste maanden dat het nog mogelijk is om de kernuitstap te halen” zegt Bienstman. “Er gaat nu iets gebeuren dat onomkeerbaar is.”

Over kernenergie en hernieuwbare energie

Wat loopt er toch fout met ons energiebeleid? En kan België echt niet zonder kernenergie? Waarom ook zoveel getreuzel met het uitwerken van een toekomstgericht energiebeleid? En waarom trekt ons land geen lessen uit de Duitse Energiewende?

Café Apache - Kunnen we zonder kernenergie?
LEES OOK
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Redactie Apache / 15-06-2018

Herbeleef Café Apache #5 • Hoe beleven nieuwe Belgen het (Vlaams) nationalisme?

Apache trekt naar de IJzertoren en verkent samen met Samira Atillah, Bahattin Koçak, Pieter Bauwens en Alona Lyubayeva de identiteitsbeleving van nieuwe Belgen.
EPU_Twice_Ijzertoren_007
Redactie Apache, Charlotte Deprez / 09-05-2018

Herbeleef Café Apache #4 • Redt Europa onze privacy?

Een debat met Kati Verstrepen, Matthias Dobbelaere en Rob Heyman over privacy. Heeft u het debat gemist? Herbekijk het hier en lees het korte verslag.
privacy