Herbeleef Café Apache #1 • 'Chilling'

Charlotte Deprez
De inkom van het Reuzenhuis
De inkom van het Reuzenhuis in Borgerhout (Foto: © Kaja Verbeke (Apache))

Wie het debat gemist heeft, kan het hieronder - integraal - herbekijken of dit korte verslagje lezen dat Apache-stagiaire Charlotte Deprez schreef.

Chilling in de journalistiek

Apache bracht Rik van Cauwelaert (columnist bij De Tijd), Bert Bultinck (hoofdredacteur van Knack), professor Sarah Van Leuven (directeur van de onderzoeksgroep Center for Journalism Studies aan de UGent) en Karl van den Broeck (hoofdredacteur van Apache) samen rond de tafel voor een gesprek rond ‘chilling’ in de journalistiek. Moderator Luc De Cleir leidde het gesprek in goede banen.

Chilling is iets dat volgens professor Sarah Van Leuven in veel verschillende vormen kan voorkomen. De meest bekende vorm is die waar Apache mee te maken kreeg: het dreigen met rechtszaken en eisen van schadevergoedingen omwille van laster en eerroof. Maar het intimideren van journalisten gebeurt ook subtieler. Meer en meer politici benoemen nieuwsmedia als ‘onbetrouwbaar’ of ‘fake’. Trump zegt bijvoorbeeld vaker dat CNN fake news is en Bart De Wever noemde Apache 'een lasterlijk medium'.

Opkomend fenomeen

De opkomende tendens van ‘chilling’ gaat niet onopgemerkt voorbij. Volgens Bert Bultinck krijgen de nieuwsmedia daar dagelijks mee te maken. “Rechtszaken gebeuren niet zo vaak, maar er wordt wel naar de Raad voor de Journalistiek gestapt. Dan heb je ook de zachtere vormen. Dat gaat van tweets van politici tot telefoontjes of andere vormen die ons het werk bemoeilijken.”

Het panel is er wel over eens dat de persvrijheid goed beschermd is in België. “Maar een wet moet ook altijd geïnterpreteerd worden en de media en journalistiek evolueren. De rechter moet die wet dus kunnen toepassen op nieuwe evoluties in het medialandschap,” aldus Van Leuven.

Volgens Rik van Cauwelaert is het Belgisch gerecht eigenlijk zeer omzichtig inzake persvrijheid en mogen we ons vandaag gelukkig prijzen dat we in België werk. Toch is hij waakzaam. “Dat wil niet zeggen dat we niet attent moeten blijven voor wat er aan het gebeuren is. Want men gebruikt die nieuwe techniek en die dwangsommen steeds meer.”

Klokkenluiders

Niet enkel journalisten, maar ook klokkenluiders komen meer onder druk te staan. Ook dat is een negatieve evolutie voor de journalistiek volgens Van Leuven. “Als mensen niet meer naar journalisten durven stappen met belangrijke, maatschappelijk relevante informatie, komt ook dat de journalistiek niet ten goede.” Van Cauwelaert meent dat klokkenluiders harder aangepakt worden dan journalisten. “De overheid zegt wel dat ze een statuut voor de klokkenluider gaan uitwerken. Ik zie het alleen niet komen.”

Chilling is dus een fenomeen dat we steeds meer ervaren. Politici vallen media inderdaad aan. “Want het ligt goed bij het grote publiek”, aldus van Cauwelaert. Bultinck kan dit beamen. “Je kan geweldig gaan scoren door op de media te gaan hakken.”

Volgens van Cauwelaert is dit een fenomeen dat je overal ziet. “Trump heeft de hele Amerikaanse pers ongeloofwaardig gemaakt en zichzelf als enige bron van echte informatie naar voor geschoven. Macron doet dit ook, op een minder agressieve manier weliswaar, in Frankrijk.

En dat zie je ook bij ons.” Maar het ergste staat ons nog te wachten. “Chilling is niet toevallig een Engelse term,” meent Van Cauwelaert “want in de Angelsaksische wereld is het nog erger. Er staat ons nog erger te wachten dan wat we tot nu toe hebben meegemaakt.”

 

 

LEES OOK
Samira Ataei / 27-11-2020

Marc Van Ranst: 'Coronavirus zal als een seizoensgriep worden'

Wat mogen we verwachten van een coronavaccin? En hoe zal het virus zelf veranderen? Viroloog Marc Van Ranst over de nabije en iets verder toekomst.
belgaimage-164060572-full
Jan Walraven / 24-10-2019

‘Steden gaan spijt krijgen dat ze publieke gronden verkochten’

Het ontbreekt lokale besturen aan een totaalvisie op voedselvoorziening, waarin ook publieke gronden worden ingeschakeld. Dat zeiden experten en ervaringsdeskundigen in Café…
Café Apache
Steven Vanden Bussche / 01-02-2019

Stel mensen weer centraal in het denken over de stad

Stadsontwikkeling moet mensen terug centraal stellen. Pak gentrificatie aan en leer uit wat tijdelijke invulling opbrengt, was de teneur in Café Apache rond de sociale stad.
Screen Shot 2019-02-01 at 15.42.21