Mag extreemrechts op 1 mei betogen van Bart De Wever?

18 april 2017 Ton Rennenberg
reporters_22445385-2-compressor
Bart De Wever (Foto: Reporters © Brecht Goris)

Het idee van extreemrechts om op 1 mei in Antwerpen te betogen is niet nieuw. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van Eddy Hermy vatte op 1 mei 2013 al het plan op om in het Antwerpse district Borgerhout te betogen. Het zou een betoging tegen PVDA worden, omdat PVDA er in het districtscollege zetelt met sp.a en Groen.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaf in 2013 aanvankelijk zijn toestemming voor de betoging, ook al wonen in Borgerhout nogal wat mensen van andere origine en zou het virulente anti-vreemdelingenstandpunt van N-SA daar heel wat mensen tegen de borst kunnen stuiten.

Hitlergroeten

Het N-SA ontstond in 2007 uit vier extreemrechtse (sommige zelfs neonazistische) groeperingen: de Vlaamse Jongeren Westland (VJW), Jongeren Aktief, Euro-Rus en Groen Rechts. Voorzitter is Jan de Beule, destijds het jongste lid van de Vlaamse Militanten Orde (VMO). Boegbeeld is de inmiddels 66-jarige Eddy Hermy.

In zijn jonge jaren switchte Hermy van het maoïstische AMADA naar de als privémilitie veroordeelde VMO. Hij werd lid van het Vlaams Blok, maar werd er tot tweemaal toe buitengegooid. Een door de VRT gefilmde toespraak van Eddy Hermy op een ‘jeugdcongres’ van het N-SA in 2009 mondt uit in een veroordeling voor racisme door de rechtbank in Brugge: drie maanden cel met uitstel, een geldboete en verlies van burgerrechten voor vijf jaar. Een Nederlandse televisieploeg filmde op datzelfde ‘jeugdcongres’ incognito ook Hitlergroeten.

Bart De Wever (N-VA) gaf in 2013 aanvankelijk zijn toestemming voor de betoging van N-SA maar uiteindelijk trok hij die weer in

Nadat De Morgen in een paar artikels verduidelijkte wat voor vlees N-SA in de kuip had, nadat er in Borgerhout als reactie een 1 mei-buurtfeest werd georganiseerd op de plek waar N-SA wilde samenkomen, én nadat de socialistische bediendenvakbond Waalse staalarbeiders opriep om op 1 mei af te zakken naar Antwerpen voor de 1 mei-optocht, trok Bart De Wever de toelating in 2013 voor extreemrechts uiteindelijk in.

Het N-SA beperkte zich tenslotte tot een persconferentie in het zaaltje boven café Den Bengel aan de Grote Markt in Antwerpen. Op hetzelfde moment genoten socialistische militanten nog van het feest op de Grote Markt. De politie moest de N-SA'ers Eddy Hermy, Jan De Beule en Thierry Vanroy beschermen om de Grote Markt na de persconferentie zonder kleerscheuren te kunnen verlaten.

Vrienden van Nation

Hervé Van Laethem (Nation) in de NSV-betoging in 2015. Voor hem een betoger met een Zonnewiel-vlag, symbool afkomstig van de SS. (Foto © AFF)
Hervé Van Laethem (Nation) (Foto: © AFF)

Hoewel N-SA nadien nog probeerde om volk te mobiliseren met bijvoorbeeld een spreker van de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad, slaagde het N-SA er niet meer in om meer dan een handvol mensen bijeen te brengen. Ook protesten tegen opvangcentra voor vluchtelingen moeten nieuwe N-SA'ers op de been krijgen.

Daarnaast onderhoudt N-SA banden met Nation, de belangrijkste Franstalige extreemrechtse groep van België, met kernen in Brussel en een aantal Waalse steden. Deze Belgisch-nationalistische groep werd in 1999 opgericht door Hervé Van Laethem, die voordien onder andere leider was van het neonazistische L'Assaut. De Belgische driekleur siert regelmatig hun affiches.

Nation neemt sinds 2003 deel aan verkiezingen in Franstalig België. Slechts eenmaal levert dat een verkozene op: een gemeenteraadslid in Verviers in 2006. Nation-leden ontpoppen zich als een privémilitie die in 2014 betogers te lijf gaat die protesteren tegen een Vlaams Belang-meeting in hartje Brussel, waarvoor de komst van Marine Le Pen is aangekondigd.

In 2015 is het opnieuw prijs. Nation wil op 1 juni het Luxemburgplein, vlak voor het Europees Parlement in Brussel, vrij houden van mensen zonder geldige verblijfspapieren. Maar er dagen die dag geen ‘illegalen’ op. Nation-militanten bezetten dan maar een caféterras aan het Luxemburgplein. Als drie uur en vele pinten later een dakloze wordt opgemerkt die ervan verdacht wordt linkse sympathieën te hebben, wordt de man achtervolgd. Op het Luxemburgplein wordt hij in elkaar geslagen.

Zes Nation-militanten worden ingerekend en veroordeeld tot gevangenisstraffen van negen tot achttien maanden cel met uitstel en geldboetes. Het N-SA betuigt solidariteit met de veroordeelden, waarna de relatie tussen Nation en N-SA hersteld wordt.

Nation is lid van de zogenaamde Alliance for Peace and Freedom (APF) binnen het Europees Parlement, waarvan onder andere ook Gouden Dageraad lid is. Deze alliantie krijgt honderdduizenden euro’s toegestopt van Europa.

Op 16 november 2016 wordt door het N-SA en Nation een gezamenlijke ‘patriottische’ meeting in café Den Bengel in Antwerpen georganiseerd. Volgens de organisatie dagen er zeventig mensen op. Volgens een waarnemer in Den Bengel en volgens beelden van de meeting ongeveer de helft.

Volgens Nation en het N-SA komen daar zeventig mensen op af. Op beelden van de meeting is nooit meer dan een dertigtal mensen te zien, een aantal dat ook een waarnemer in Den Bengel telt. De overgrote meerderheid zijn Nation-militanten.

1 mei 2017

Nation - Affiche 1 mei 2017

Nation had het naar zijn zin in Antwerpen en wil dit jaar op 1 mei terugkomen. Onder de slogan "Libérons l’Europe de la finance internationale" wil Nation samen met een aantal bevriende groepen - waarmee het collectief 'Nationalisten tegen het kapitalisme' werd opgericht - betogen.

Diezelfde dag maakte ook het N-SA op haar website het plan om op 1 mei te betogen wereldkundig. Het N-SA kondigt meerdere slogans aan: “Bevrijd Europa van het internationaal kapitalisme"; "Geen oorlog met Rusland, geen imperialistische oorlogsstokers"; "Nationale onafhankelijkheid"; "Solidarisme is de nieuwe sociale kracht tegen communisme en kapitalisme”. De betoging zou vertrekken aan de Groenplaats.

Nation kondigt aan dat ook “autres groupes amis” op 1 mei zullen betogen. Het N-SA spreekt van “verschillende nationalistische groeperingen” die mee zullen betogen. Op de Facebookpagina’s van groepen die eerder al betoogden met Nation - zoals Vlaanderen Identitair (een initiatief van Vlaams Belang’ers Rob Verreycken en Bert Deckers) en de Autonome Nationalisten Vlaanderen (zie ons lexicon van extreemrechtse tot neonazistische organisaties) - is nog niets te bespeuren. Maar erg ijverig worden die sociale media tegenwoordig niet onderhouden.

Bart De Wever

De vraag is nu of burgemeester De Wever zijn toestemming zal geven voor de aangekondigde betoging. Nation kreeg enkel keren toestemming om op 1 mei in Brussel te betogen, maar dan wel kilometers verwijderd van de socialistische 1 mei-bijeenkomst. Eenmaal werd de 1 mei-betoging van Nation in Brussel geweigerd.

Het N-SA kreeg driemaal een 'njet' om op 1 mei te betogen. Vooraleer ze Borgerhout op 1 mei onveilig wilden maken, wilde N-SA op die datum al eens betogen in Gent en Mechelen. In Gent mochten ze enkel de dag voordien actie voeren, in Mechelen kregen ze geen toestemming, waarop de militanten dan maar naar een neonazistische 1 mei-optocht in Duitsland trokken.

unnamed
N-SA in Berlijn op 1 mei 2010
LEES OOK