Wet maakt gerechtsartsen niet volledig neutraal

 Leestijd: 3 minuten

3

Een wetswijziging die de partijdigheid van gerechtsartsen aan banden moet leggen, is zo goed als een feit. De Kamercommissie Justitie aanvaardde vanochtend het voorstel. Slachtoffers van verkeersongelukken klagen al jaren over onbetrouwbare deskundigen die vooral de belangen van verzekeringsmaatschappijen behartigen. “De wet is een goede aanzet,” zegt het Vlaams Patiëntenplatform, “maar ze valt of staat met de uitvoering ervan en daar hebben we momenteel geen zicht op.”
Twee keer slachtoffer
Eind 2015 werd Marie (40) aangereden op de fiets. Daardoor liep ze een whiplash, dubbele nekhernia, lage rughernia, hersenletsel, ruggenmergschudding en chronische pijn op. “Ik bezocht heel wat artsen en volgde kinesitherapie en osteopathie, maar het herstel verloopt traag. Ik kan niet meer gaan werken. Jammer, want ik deed m’n job erg graag.”

De verzekering van de tegenpartij en haar eigen verzekering probeerden meteen een minnelijke schikking te treffen. Marie ging daar niet op in. Haar verzekeraar weigerde bovendien haar advocaat te betalen. Ook bij de verzekeringsarts van de tegenpartij stootte ze op onbegrip. De man weigerde Marie te onderzoeken omdat ze volgens hem geen letsels had, waarop ze de raad kreeg een pijnstiller te nemen en te gaan werken. Verslagen van andere onderzoeken wilde hij niet aanvaarden.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden