Rector UGent verandert geweer van schouder

17 juni 2016 Thomas Vande Putte
reporters_14885758-2-compressor
Anne De Paepe, rector UGent (Foto: Reporters (c) Filip Van Roe)

Wat wel duidelijk is, is dat deze commissie niet het specifieke geval van de veelbesproken professor gaat onderzoeken. De commissie moet meer algemeen 'studenten en werknemers het nodige comfort bieden om in alle vertrouwen elke vorm van grensoverschrijdend gedrag te melden.' Het is dus nog niet duidelijk of de professor in kwestie aanblijft. Ook over de bestuurders die eerder in opspraak kwamen, kwam er geen duidelijkheid. Decaan Boone, die in januari nog uitgebreid de loftrompet afstak over de bewuste professor, blijft in functie. Vice-rector Freddy Mortier, die de zaak volgens gelekte documenten aan Apache al sinds 2012 in de doofpot stak (maar die te pijnlijk zijn voor de slachtoffers om te publiceren), was gewoon aanwezig op de persconferentie.

Het is nog niet duidelijk of de professor in kwestie aanblijft. Ook over de bestuurders die eerder in opspraak kwamen, kwam er geen duidelijkheid

Ook is het nog niet zeker of de raad van bestuur van de Universiteit Gent de externe commissie zal goedkeuren. Eerder al werden voorstellen over meldpunten voor grensoverschrijdend gedrag in het Bestuurscollege van de UGent door ondermeer Siegfried Bracke afgekeurd. Ook over de veelbesproken 'risico-analyse' wordt in de persverklaring met geen woord gerept. Nochtans bevestige persverantwoordelijke Lenoir vorig weekend al aan onze redactie dat de resultaten van de risico-analyse 'op het bureau van de rector liggen'.

anndepaepe-compressor
Rector UGent Anne De Paepe (Foto: screenshot VTM Nieuws)

Rector wijzigt strategie

Maar rector Anne De Paepe heeft wel het geweer van schouder veranderd: van een defensieve communicatiestrategie, die erg kwetsend bleek voor de slachtoffers, is ze overgeschakeld naar een meer assertieve communicatiestrategie die acties aankondigt. Vakbondsverantwoordelijke Jan Dumolyn kan dit enkel maar loven: "De zaak evolueert in een positieve richting. De vakbond wil de rector hier zeker in steunen." Dumolyn wou ook nog benadrukken dat 'in tijden van vakbondsbashing' de vakbond in dezen zijn cruciale rol bewees als eerder aanspreekpunt voor slachtoffers: "Zonder vakbond had ik deze zaak nog wel eens willen zien evolueren…"

Ook ombudspersoon Bart Keunen is positief: "Ik ben altijd voorstander geweest van een behoedzame en structurele aanpak in dit soort dingen. Deze beslissing komt dicht bij wat ik voor ogen had." Ook twee slachtoffers wilden reageren: "We zijn opgelucht dat er iets is ondernomen, zeker omdat het externe mensen zijn, want interne gedragscodes aanscherpen had waarschijnlijk weinig opgeleverd. Wat er nu gaat gebeuren, ligt in handen van het bestuur, we kunnen enkel hopen op het beste."

Vandaag lekte nog uit dat er een tweede onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag loopt aan UGent tegen een gastdocent. Het slachtoffer diende klacht in bij de politie, maar omdat het gerechtelijk onderzoek nog loopt, kan er niet meer informatie worden vrijgegeven. Universiteit Gent reageerde niet eens verbaasd op de nieuwe klacht. "We hebben maandag specifiek opgeroepen om dergelijke zaken te melden, we hadden ons eraan verwacht dat er meer zaken zouden bovendrijven", aldus woordvoerster Stephanie Lenoir na berichtgeving in Het Laatste Nieuws.

LEES OOK