Kom van de bank en scoor voor België, meneer De Wever

 Leestijd: 15 minuten

9

Twee jaar geleden gingen de Belgen naar de stembus en vijf maanden later betrad de ‘Zweedse’ ploeg van Charles Michel het politieke speelveld. De topspits bleef vrijwillig op de bank zitten omdat hij vreesde dat hij te weinig zou kunnen scoren. In anderhalf jaar tijd heeft Michel I vooral own goals gemaakt. Bovendien levert die laffe spits van aan de zijlijn voortdurend kritiek op de eigen ploeg. Omdat hij niet gelooft in het spel?

Ooit had ik gezworen dat ik nooit voetbalmetaforen zou gebruiken in artikels over de Belgische politiek, maar het is de schuld van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten dat ik daar nu een uitzondering op maak. Zij vond dat N-VA-voorzitter Bart De Wever niet te veel commentaar vanop de zijlijn moest geven. “U zou het ook niet normaal vinden dat Marc Wilmots komt zeggen dat de Rode Duivels niet goed bezig zijn,” zei ze na de verschijning van Bart De Wever op De Afspraak. “Als de regering op één vlak tekortschiet, dan is het niet dat ze aan al die werven niet begonnen is. Maar de regering straalt geen collectieve ambitie uit, er is geen eensgezindheid en ze faalt in het schetsen van perspectief,” zei hij toen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden