Koro 30 maart '16

Bert Verhoye
BERT
BERT

En in Cabaret Voltaire groeide Dada en bezorgde de kunst en de wereld een schokgolf die tot vandaag nazindert. Voor het groot herdenkingsfeest Dada 2017 is ons land en meer bepaald Vlaanderen het decor. De organisatie wordt toevertrouwd aan de N-VA, de politieke partij die de volstrekt nihilistische idealen en doelstellingen van Dada op dit moment het best in kaart brengt. De kracht van de verandering ramt zich als een boor in de mulle aarde. Alleen spuit er uit het vers geschapen gat geen olie maar pure miserie. Een greep uit het herdenkingsprogramma dat plaatsvindt in het Antwerps Sportpaleis.

Aan de ingang kunnen de deelnemers jassen en hoeden ophangen aan de gestrekte armen van de Nazi-garnituren.

- simultaanpoëzie in het Catalaans, het Bretoens, het Baskisch, het Noord-Iers, het Schots en het Frans-Vlaams door de meervoudige persoonlijkheid van de opperdada

- lezing van de oorlogsdada over de straaljager als hedendaags communicatiemedium

- de balletgroep Danset ende Weset Vro uit Izegem danst fragmenten uit de Vlaamse Grondwet

- explicatie van het boum boum-manifest door dada Jan Bom

- demonstratie van de indexsprong in het Japans door dada Van Overtveldt

(gelegenheid tot applaus en gelach)

- muzikaal tussenspel door Koran Van Overmeire & his swinging camels

- dada Van Overtveldt en dada Muyters maken enige berekeningen uit het hoofd, met als thema: idiotie is het hoogste ideaal van de ware mathematicus

- dada Vanden Driessche leest in opdracht van de opperdada de vijf geboden van DADA:

1) op politiek vlak aanvaarden wij enkel de zelfdestructie

2) al onze medewerkers moeten mooi zijn, zodat wij zonder beschaamd te worden hun foto kunnen publiceren

3) wij protesteren met klem tegen elke vorm van welvaart, opvoeding, zoete likeur, dada, moraal, syfilis, cocaïne, verplicht onderwijs, polyritmiek, polytonie, vleselijke ondeugden en vooral de homoseksualiteit in al haar vormen

4) teneinde onze frisheid te bewaren zullen wij geen gebruik maken van oude afvoerbuizen noch van de lieven van onze vrienden of vriendinnen

5) in alle omstandigheden zullen wij over het voorgaande alle uitleg weigeren. Aan de stomste problemen besteden wij de grootste zorg. Ons devies luidt: hopla, hopla. Dada is zoals uw hoop, niets; dada is zoals uw paradijzen, niets; dada is zoals uw politiek: niets; dada is zoals uw helden: niets; dada is zoals uw godsdiensten: niets.

- slotrede door de opperdada rond het thema "Het recht op inhoudsloze woorden en ridicule symbolen." Gelegenheid tot gelach en applaus.

(Met dank aan Tristan Tzara, Marcel Janco, Richard Hülsenbeck, Hogo Ball e.v.a.)

LEES OOK
Bert Verhoye / 17-07-2019

Koro 17 juli '19

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 12-06-2019

Koro 12 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 07-06-2019

Koro 7 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye