Koro 23 dec' 15

Bert Verhoye
BERT
BERT

JANUARI * 1 Nieuwjaarsdag! Baron Huts bouwt een kartonnen kasteel voor de nieuwjaarsreceptie van de N-VA. Het feest wordt licht ontsierd doordat een vijfhonderdtal zonnepanelen door het kartonnen dak zakken. * 15 De kerstbomen worden opgehaald onder politiebegeleiding. * 18 Feestelijke installatie van dreigingsniveau vijf. Het voorlopig bewind spreekt de wens uit spoedig te mogen overgaan op niveau zes en zeven. De Belgen worden verzocht even de benen op te trekken zodat al die niveaus kunnen passeren. * 20-25 Staking van de spoorwegen, cipiers, politie en havenloodsen.

FEBRUARI * Kortste maand, dus automatisch de maand met de minste miserie. * 2 Aan de loketten asielaanvragen van de dienst Vreemdelingenzaken is een rij gemeten van 32 kilometer. * 7 Om de verveling in de gesloten centra tegen te gaan, worden toverballen uitgereikt. De vluchtelingen zijn in de wolken met hun bal die om de vijftien seconden van kleur verandert. De verantwoordelijke staatssecretaris start een cursus "creatief met kurk" en een cursus "taallessen voor West-Vlamingen". Deze laatste cursus is een vergissing en moest eigenlijk "taallessen voor niet-Vlamingen" heten. * 20-25 Staking aan de top van een aantal multinationals. De beheerders weigeren gedurende zes dagen geschenken van de regering aan te nemen. Het betreft een principekwestie.

MAART * 2 In Brussel wordt een auto gesignaleerd met een Belgische nummerplaat. * 14 VTM lanceert het nieuwe familieprogramma "Blind getrouwd". Drie miljoen Vlamingen zien tijdens de eerste uitzending hoe twee personen, die elkaar nog nooit hebben gezien, met mekaar trouwen. De huwelijksnacht is ook te volgen via streaming. * 22 De boeren betogen in Brussel. Zij hebben hun beerkar meegebracht. De politieagenten, die al kampen met een tekort aan broeken, hebben nu ook geen jassen meer. * 24 Staking van het spoor, de sluiswachters, garnalenvissers en boswachters.

APRIL * 1 Eén april! Charles Michel zet nog eens zijn rode neus op. Ben Weyts stuurt Siegfried Bracke naar de winkel om een half pond helfies, dun gesneden. * 16 De witte kassa komt nog eens ter sprake, maar de minister van financiën verandert snel van onderwerp. * 22 Het kalifaat van Antwerpen wordt beter bewaakt. Er staan tanks voor café Den Engel en aan de Buildrager. Er komt een kanon aan het Steen.

MEI * 1 Eén mei! Alom weerklinkt de kreet "Jobs, jobs, jobs". * 4 In het Vlaams parlement oppert Joke het voorstel "Als we eens een klimaattop organiseerden". De président-fondateur is het idee genegen. Als gastspreker wordt gedacht aan de CEO van Electrabel. * 5-15 Alle vogels leggen een ei. Terzake interviewt Mieke Vogels. * 20 Staking van het spoor, de buurtspoorwegen, torenwachters, ijsventers, rattenvangers, talentenjagers en gerechtsdeurwaarders.

JUNI * 2 De rij wachtenden aan de dienst Vreemdelingenzaken is aangegroeid tot aan de Franse grens. De vluchtelingen worden bevoorraad door de camions die met hulpgoederen op weg zijn naar Calais. * 8 Het rijbewijs op pinten wordt ingevoerd. Het betreft een typfout in het wetsontwerp. * 16 Goedele wordt op de Nederlandse TV geïnterviewd over terrorisme in België. "Ik zou liever praten over vagina's, aldus de schalkse flapuit. Daar ken ik iets van. Ik heb er persoonlijk ook een". * 27 Begin van de zomerstakingen bij het spoor, de luchtvaartmaatschappijen, het gevangenispersoneel, de politie en sleepdiensten. De ministers springen zelf in waar nodig. * 30 P-magazine verschijnt nog twee keer per jaar. Maurice schrijft zelf alle artikels, inclusief taalfouten. Maurice neemt ook zelf alle foto's met zijn tablet. De gewezen redacteurs reageren misnoegd en dreigen met een staking.

JULI * 1 In Angoulème is het 20 graden en licht bewolkt. De duiven worden gelost om 11u15. Als ze aan de grens komen moeten ze rechtsomkeer maken, want de grens is dicht. Aan de Franse grens staat een vakantiefile van 2.800 km. Staking van het spoor, de luchtverkeersleiders en de douane. * 11 Vlaamse feestdag. Evocatie van de Guldensporenslag op de Grote markt van Antwerpen. De Fransen winnen vlot, tot consternatie van het publiek. * 21 Nationale feestdag. Prins Laurent en Claire zijn naar de Colruyt. * 31 14.000 km. vakantiefile in twee richtingen aan de Franse grens.

AUGUSTUS * Feestmaand van de burgemeester van Antwerpen. * 4 De vleesprijzen storten verder in. Wie in de supermarkt een kotelet koopt, krijgt er de rest van het varken gratis bij. * 15 Vijftien augustus. Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, gesponsord door Sunair. 24 Mijn verjaardag. * 25 Spoorstaking. Het mos staakt mee, in zijn functie van sporenplant. * 31 Vakantiefiles van Vladivostok tot Madeira. Alle douaniers van alle landen staken. Psychiatrische instellingen volgeboekt. Ouders met kinderen in de auto krijgen voorrang.

SEPTEMBER * 1 Heropening der scholen. Het onderwijzend personeel, dat niet aan een ziekenbriefje geraakte, sleept zich naar zijn werk. * 2 Een vluchtelingenkamp in Knokke wekt grote beroering, vooral bij burgemeester Lippens. Een solidariteitsactie komt op gang. Tweehonderd vrachtwagens met dekens, koffiezetapparaten en vooral frigoboxen zijn op weg naar Het Zoute, bijgenaamd het Calais aan het Zwin. In de Ardennen begint het jachtseizoen. Vijfduizend herten zoeken asiel. * 4 In Rome wordt moeder Teresa heilig verklaard. Zij zit nu aan de rechterhand van God, die liever had gezien dat Charlotte Gainsbourg werd heilig verklaard. * 18 Begin van de herfststakingen.

OKTOBER * 2 Het Belgisch voorlopig bewind steunt Turkije. De minister van financiën organiseert een massale inzamelactie van zilverpapier, het enige waardepapier dat ons nog rest. * 15 Om de staatskas te spijzen wordt de kilometerheffing voor vrachtwagens vervangen door een honderdmeter-heffing voor vrachtwagens. * 22 Sinterklaas arriveert in het land. Omdat zijn knecht beantwoordt aan een bepaald profiel, wordt deze in de regen gefouilleerd, neergeklopt en zijn schoenen en zijn sokken afgenomen. Zijn zak wordt leeggeschud op het voetpad. De brave kindjes krijgen dit jaar natte chocolade. * 24 Oktoberstaking bij het spoor.

NOVEMBER * 1 Allerheiligen en -zielen. Wij gedenken onze geliefde doden. Opening van de Kookboekenbeurs in Antwerpen. Wij gedenken onze geliefde televisiekoks. Staking van de chrysantenverkopers. * 11 Wapenstilstand. Een dag waarvan de Antwerpse burgemeester hoopt dat hij snel voorbij is. * 15 Feest van de dynastie. Prins Laurent en Claire gesignaleerd in de Colruyt, afdeling droge humor.

DECEMBER * 5 Een donderslag bij heldere hemel. Mia van Gorki is de song van 2016. * 6 Sinterklaas. In Nederland is zwarte piet dit jaar groen met oranje bollen en paarse strepen. * 10 Het voorlopig bewind overweegt het kiessysteem, zoals wij dat in België kennen, om te vormen tot een systeem van erfopvolging. In het verleden zijn er al kleine aanzetten geweest. Denken wij aan de families De Croo, De Gucht, Eyskens, Tobback, Van den Bossche. Nu ook de kinderen van de N-VA-politici volwassen worden, is de tijd rijp om dit systeem te generaliseren. * 15 Spoorstaking. De bonden voorspellen hardere acties in januari. Kris Peeters bemiddelt. * 25 Kerstdag. Vrede aan alle mensen van goede wil. Jullie bijvoorbeeld, lieve lezers en lezeressen van Apache!

KORO (Chinees zelfstandig naamwoord. De hysterische overtuiging dat je penis steeds kleiner wordt).

LEES OOK
Bert Verhoye / 17-07-2019

Koro 17 juli '19

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 12-06-2019

Koro 12 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 07-06-2019

Koro 7 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye