Bottom-up revolutie (8): de coöperatie als work in progress

0

Gemeenschappelijke moestuintjes, gedeelde auto’s, coöperaties voor windenergie… Burgers slaan de handen in mekaar en stampen alternatieven voor het huidige economische systeem uit de grond. Apache stelt in deze reeks een aantal boeiende initiatieven voor. In Gent werkt restaurant Lekker GEC (Gents Ecologisch Centrum) sinds 2013 als werknemerscoöperatie. ‘Anders ondernemen mag, het hoeft niet in de marge te blijven.’

Achter de gevel van Lekker GEC (Gents Ecologisch Centrum), vlakbij het Sint-Pietersstation, worden al zestien jaar lang bio-vegetarische maaltijden klaargemaakt. Sinds 2013 gebeurt dat bovendien op coöperatieve wijze. Werknemers beheren als vennoten zelf het kleinschalige bedrijfje. Het coöperatieve experiment blijft echter een “work in progress” dat gepaard gaat met onvermijdelijke groeipijnen.
anders ondernemen
Van bij de oprichting in 1999 tot in maart 2013 bestond Lekker GEC als vzw. “Een vzw mag echter niet in hoofdzaak commerciële activiteiten uitoefenen,” vertelt Robrecht Cardyn, één van de werknemers-bestuurders. “De buitenwereld ziet ons vooral als een restaurant, terwijl we ook een sociale werkplaats zijn. Die vzw structuur was niet langer houdbaar. We gingen daarom op zoek naar een alternatieve structuur. Niet enkel om problemen te vermijden, maar in de eerste plaats om echt te kunnen ondernemen, op onze manier.”

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden