Herlancering De Morgen opnieuw uitgesteld

9 september 2014 Peter Casteels
Imbo
Adjunct-hoofdredacteur van De Morgen, Lisbeth Imbo (Foto Michiel Hendryckx - Wikipedia)
Adjunct-hoofdredacteur van De Morgen, Lisbeth Imbo (Foto Michiel Hendryckx - Wikipedia)

Eerder kondigde De Morgen aan afgelopen voorjaar de krant te zullen vernieuwen en het formaat te halveren. Er zou dan ook een nieuwe site komen, maar die plannen werden tijdelijk opgeborgen. De herlancering verschoof naar de herfst. In augustus zei Paul Daenen nog in Knack dat de vernieuwingsoperatie voor halfweg september was, maar daar zijn nu weer drie weken uitstel bijgekomen.

“We hebben onszelf inderdaad iets meer tijd gegeven”, zegt adjunct-hoofdredacteur Lisbeth Imbo. “Een vernieuwing zoals deze gebeurt niet elke vijf jaar. Nu kunnen we – na een zomer wanneer er toch altijd minder mensen zijn – nog eens nadenken over enkele aanpassingen, en kunnen we de site ook iets langer uittesten dan oorspronkelijk gepland was. In het begin zullen er nog altijd foutjes opduiken, maar toch al minder dan anders het geval was geweest.”

Na de herlancering in oktober zal er ook worden nagedacht over een nieuwe structuur van de hoofdredactie. In april werd Yves Desmet opiniërend hoofdredacteur, maar daarbij werd hij niet vervangen als algemeen hoofdredacteur. Lisbeth Imbo, die vorig jaar van de VRT naar de krant kwam, bleef gewoon adjunct. Daarboven staat oud-hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws Paul Daenen. Maar die legt zijn functie binnenkort naar alle waarschijnlijkheid neer.

Imbo: “Paul Daenen heeft altijd gezegd dat hij bij De Morgen meehielp aan dit vernieuwingsproject. Hierna gaat hij iets anders doen binnen De Persgroep, en zullen wij in de loop van het najaar nadenken over een nieuwe structuur van de hoofdredactie.” Gevraagd of dat betekent dat zij eindelijk het volwaardige hoofdredacteurschap krijgt, antwoordt Imbo: “ik denk niet dat het goed is als krant één hoofdredacteur te hebben. Daarvoor zijn de taken – kijk maar naar de nieuwe site - te divers. De komende maanden zullen we daar een invulling aan geven.”

Imbo: ik denk niet dat het goed is als krant maar één hoofdredacteur te hebben

Betaalmuur

De krant verandert van formaat, maar de site van De Morgen zou nog ingrijpender moeten veranderen. Die zal (meer) inhoud uit de krant online brengen en een betaalmuur optrekken. Daar zal niet de hele site achter verdwijnen. “Er komt een gedeelte voor abonnees waarop ze de artikels uit de krant kunnen lezen”, vertelt Brecht Decaestecker. Hij coördineert de online activiteiten voor de krant. “Die artikels zullen soms een dag eerder op internet verschijnen vooraleer ze in de papieren krant staan. Maar ook het gratis gedeelte willen we kwalitatief en kwantitatief uitbreiden.”

De site van De Morgen zal hetzelfde ontwerp gebruiken als de site van haar Nederlandse zusterkrant De Volkskrant. De Persgroep, waaronder de twee titels huizen, besloot eerst De Volkskrant een nieuwe site te geven. De eerste berichten daarover dateren van december van 2012. De herlancering werd eerst voor 2013 voorzien, maar die is er nooit gekomen. Pas aan het einde van dat jaar kwam er een nieuwe aankondiging voor februari 2014. Dat werd daarna mei, maar ook De Volkskrant heeft nog steeds geen nieuwe site. Ondertussen begon de krant wel met een app die tien krantenartikels de avond voor het verschijnen van de krant beschikbaar maakt.

Tachtig mensen

Dat betekent niet dat een nieuwe site geen prioriteit was voor De Persgroep. Er werden miljoenen euro’s geïnvesteerd, aldus de hoofdredacteur van De Volkskrant Philippe Remarque, en er werken niet minder dan tachtig mensen aan mee. De problemen die in Nederland voor de vertraging worden aangehaald zijn de technische omvang van de operatie en het euvel dat de programmeurs in Kobbegem zitten maar de redactie in Amsterdam.

De nieuwe sites moeten meer advertentie-inkomsten genereren. Of dat wordt er alleszins van verwacht.

“We hebben niet helemaal dezelfde site als De Volkskrant”, zegt Decaestecker. “De onderliggende structuur en sjablonen zijn hetzelfde, maar de sites zullen er helemaal anders uitzien. De Volkskrant wordt veel strakker en lichter: de site van De Morgen kleurrijker en meer visueel.” Het klopt dat De Volkskrant nog steeds niet is begonnen met haar nieuwe site, maar de ontwikkeling is ondertussen wel haar laatste fase in gegaan. Decaestecker: “We staan ondertussen zo ver dat wij kunnen beginnen zonder nog te moeten wachten op De Volkskrant. Zelfs als zij ervoor zouden kiezen om hun lancering nog eens uit te stellen, kunnen wij gewoon doorgaan.”

Als het ontwerp klaar is, moet de structuur van de site niet enkel dienen voor De Volkskrant en De Morgen, maar uiteindelijk ook voor alle merken van De Persgroep. Ook Trouw, Het Laatste Nieuws en Het Parool behoren tot de krantengroep. Dat levert een schaalvoordeel op, maar de nieuwe sites zullen ook meer advertentie-inkomsten genereren. Of dat wordt er alleszins van verwacht. “Lezers kunnen hun eigen menu samenstellen, artikelen bewaren en onderwerpen en journalisten volgen. En dit alles cross device. Hiermee gaan we interessante informatie over onze lezers verzamelen zodat advertenties straks beter getarget kunnen worden”, valt er in een wervend filmpje te horen dat adverteerders warm moet maken voor het nieuwe ontwerp van De Volkskrant.

LEES OOK