Kamikaze-federalisme

Peter Casteels
Peter Casteels - Column - Uitgelicht
Peter Casteels

Ja, natuurlijk. Een Kamikaze-coalitie heeft een ruime meerderheid in het federale parlement, en is ideologisch gezien de meest voor de hand liggende combinatie. CdH, de Franstalige christendemocraten die eigenlijk al niet meer zo willen worden genoemd, zijn er niet bij, maar die partij staat ideologisch ver verwijderd van haar Vlaamse collega’s. In een coalitie met de Kamikaze-partijen was zij hoe dan ook een buitenbeentje geweest – zeker nu cdH zich in de regionale regeringen aan de PS heeft geklonken.

Een andere optie waarmee de Kamikaze-coalitie enkel maar aantrekkelijker lijkt, is de tripartite van traditionele partijen. De regering Di Rupo met socialisten, liberalen en christendemocraten kan zonder veel moeite verder doen. Heel lang zou het in ieder geval niet duren om een nieuw akkoord voor vijf jaar te onderhandelen. Deze combinatie heeft nogal wat aanzien omdat ze symbool staat voor een volwassen België – denk de Rode Duivels voor zaterdagavond – en zich afzet tegen het radicale Vlaams-nationalisme van N-VA. Eigenlijk is het een godsgruwelijke constructie waar elke democraat tranen met tuiten om zou moeten huilen.

Een volwassen België – het woord is gevallen. Noem het een federaal België, en er is een overtuigende verdediging te maken waarom ook daar de Kamikaze-coalitie de beste optie voor zou zijn. Het is alvast geen boekhoudkundige optelsom van de deelregeringen zoals het confederalisme het voorschrijft. In die logica is het federale niveau uitgehold, dus maakt het ook niet meer zoveel uit wie er de Belgische lakens uitdeelt. Vooralsnog is dat niet het geval, dus heeft België meer nood aan een regering die ideologisch coherent is dan eentje die alle landsdelen netjes afspiegelt.

Als politici meer om hun afkomst dan politieke kleur bekommerd zijn, ziet het er slecht uit voor de Franstaligen

Federale kieskring

Dat is bovendien een vooruitzicht dat voorstanders voor een federaal België het water in de mond moet doen lopen: de Kamikaze-coalitie heeft lak aan taalevenwichten. Eindelijk ontwaakt de Belgische politiek uit de communautaire coma waarin ze jarenlang heeft gelegen. Sowieso zal er de komende legislatuur geen staatshervorming worden uitonderhandeld, en deze regering zou dan ook worden gedreven door een sociaaleconomisch programma dat onder de Belgen brede steun geniet. Hervormingen, hervormingen – ik hoef het u niet meer te vertellen. Er zou in België weer aan politiek worden gedaan, en N-VA zou daar het hart van uitmaken. Dat kan voorstanders van een federaal België enkel amuseren.

Er is slechts één tegenargument. Die voorstanders nemen meestal ook met een terloopse vanzelfsprekendheid de verdediging van een nationale kieskring op zich. Er is ondertussen een boekenplank te vullen met alle enthousiaste essays en pamfletten over zo’n verkiezing. “Anders zitten in de federale regering enkel politici die zich bezig houden met de bezorgdheden en noden van hun eigen achterban of gemeenschap”, zei Willem Sas er vorige week over in een interview met Apache.be. Dat toont een heel ander beeld van politici: vertegenwoordigers die in alles hun afkomst laten primeren boven hun politieke kleur. Wie weet hoeveel moeite partijen doen om de provinciale evenwichten te respecteren, kan zich daar iets bij voorstellen. In dat geval kijken de Franstaligen tegen vijf jaar aan waarin ze in België zullen worden gemarginaliseerd en genegeerd. Heel volwassen is dat niet.

LEES OOK
Anton Jäger / 16-09-2020

Politieke bewegingskoorts

De klassieke partijen vervellen alledrie tot 'bewegingen' of 'netwerken'. De partij is dood, lang leve de beweging? Een nieuw ‘techno-populistisch’ tijdperk dient zich aan.
POLITICS KERN MEETING PARTIES CHAIRMEN COVID-19
Bert Verhoye / 24-04-2019

Koro 24 april 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 04-03-2019

Koro 4 maart 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
bert-300x300-300x300