Verblijfsvergunning voor Nederlander Willem Groenewegen definitief afgewezen

Peter Casteels
Grenspaal (Foto Arjen Stilklik)
Een grenspaal tussen Thorn en Kinrooi. Voor Willem Groenewegen is die grenspaal in een eengemaakt Europa niet enkel folklore. (Foto Arjen Stilklik)
Grenspaal (Foto Arjen Stilklik)
Een grenspaal tussen Thorn (Nederland) en Kinrooi (België). Voor Willem Groenewegen houdt die grenspaal in een eengemaakt Europa meer in dan folklore. (Foto Arjen Stilklik)

De zaak van Willem Groenewegen bewees dat de vrijheid van verkeer van personen in de Europese Unie meer voorwaardelijk is dan algemeen gedacht. EU-burgers die in België willen wonen mogen geen ‘onredelijke belasting’ vormen – dixit een Europese richtlijn die uiteraard voor alle lidstaten geldt – op de sociale zekerheid van het land. Als de Dienst Vreemdelingenzaken van mening is dat iemand zonder gegronde reden gebruik maakt van Belgische beschermingsmaatregelen zoals een uitkering, dan kan de Dienst de verblijfsvergunning terug afnemen. Wie zoals Groenewegen geen vast arbeidscontract heeft of hier geregistreerd staat als zelfstandige, moet kunnen aantonen dat hij in zijn eigen inkomen kan voorzien.

Geen verblijfsvergunning

Willem Groenewegen heeft een vertaalbedrijf en leeft van de inkomsten daarvan. “Ik verdien niet veel, maar ik red mezelf”, zei hij in een eerder gesprek dat Apache.be met hem had. Recent moest hij ook geen beroep doen op steun van overheden. In het voorjaar van 2013 bracht hij alle formulieren in orde om een verblijfsvergunning aan te vragen, maar op 19 augustus 2013 kreeg hij te horen dat zijn verzoek was afgewezen.

De beroepsprocedure die hij daarna opstartte, en waarvoor hij gesteund werd door het Vlaamse Fonds voor de Letteren, liep deze week af. De Nederlander krijgt geen verblijfsvergunning om in België te wonen. Dat meldt hij op Facebook. Hij kon de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen niet overtuigen dat hij over een voldoende stabiel inkomen beschikte. Voorlopig wil hij er verder geen uitspraken over doen.

De kans is echter klein dat Groenewegen daadwerkelijk wordt uitgezet. Grenscontroles zijn er immers niet meer tussen Nederland en België. In principe kan Groenewegen naar de Raad van State stappen, en hij kan ook altijd een nieuwe aanvraag indienen.

Het volledige verhaal over Willem Groenewegen kan u hier lezen.

LEES OOK
Samira Ataei / 30-12-2020

Warda El-Kaddouri stelt de dominante blik in vraag

In haar eerste boek schijnt journalist Warda El-Kaddouri licht op het waarom en de gevolgen van de bestaande machtsstructuren. Zo beantwoordt ze de vraag waarom we denken wat we…
IMG_6112
Paul Gebruers / 28-09-2020

Minder suïcidepogingen tijdens coronacrisis, maar vrees voor terugslag

Het aantal (pogingen tot) zelfdoding(en) in ons land daalde sinds de uitbraak van de coronacrisis. Specialisten waarschuwen wel voor de terugslag van de (toekomstige) economische…
pexels-cottonbro-3693861
Stef Arends / 29-10-2018

Nederlandse veehouders ontvluchten regelgeving en verhuizen naar België

Nederlandse veeteeltbedrijven ontvluchten de steeds strengere milieuwetgeving, en zoeken hun toevlucht in België.
Veehouderij, varkens, boer, landbouw