De sociater

13 september 2013 Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Het probleem is echter dat een loon van pakweg 290.000 euro op jaarbasis allesbehalve een slag in het gezicht is. Wanneer Johnny Thijs zich dus afvraagt of het rechtvaardig is dat zijn loon met zowat driekwart wordt ingekrompen, zeg ik hem dat dit absoluut rechtvaardig is. Het enige probleem is zijn standpunt: door te kijken naar wat hij niet of niet langer heeft, vergeet hij dat wat hij wel heeft meer dan voldoende is om het heertje uit te hangen in plaats van de geslagen hond.

Zelfbedieningscultuur

Uit de grotewoordentrommel vissen de geldmannetjes ook graag het communisme op wanneer het om zachte marktcorrectie gaat. Nu weten we allen dat in de oude communistische dictaturen de zelfbedieningscultuur minstens zo walgelijk was als in de marktgedreven welvaartsstaat, maar dat bedoelen ze niet. Zij hebben het over de zuivere communistische ideologie, die zou ingaan tegen de menselijke natuur. De mens is namelijk van nature niet goed genoeg om zijn medemens even veel te gunnen als zichzelf.

Op welke manier dat een argument is, ontsnapt me een beetje. Wanneer ik rond me kijk, zie ik vooral zaken die ingaan tegen de menselijke natuur. Omdat de menselijke natuur het niet toelaat dagelijks van pakweg Tienen naar Brussel te stappen en terug, ontwikkelden we auto's en openbaar vervoer. Verder proberen we zoveel mogelijk aspecten van onze fysieke verschijning tegen te werken, zoals haargroei en ouderdomsverschijnselen.

Het is mijn oprechte mening dat de menselijke natuur verbeteren de belangrijkste opdracht van de samenleving als collectief lichaam is

Naast onze fysieke natuur, moet ook onze geestelijke natuur het hoofd buigen voor medicatie, psychiatrie en andere wellnessproducten. Zo ver hoeven we het zelfs niet te zoeken: gedwongen onderwijs is het middel bij uitstek om de mens beter te maken dan wat hij in de vrije natuur zou zijn. Middelen om de zwaartekracht uit te schakelen, hebben we niet. Middelen om de onstilbare geldhonger te stillen zijn echter legio.

Creëer een behoefte

Streven naar een egalitaire maatschappij zonder de verziekende uitwassen van het zuivere marktdenken, een oefening die nog steeds te weinig en zelfs steeds minder wordt gemaakt in de sociale welvaartsstaten van de Europese Unie, mag dan ingaan tegen bepaalde aspecten van de menselijke natuur, het is mijn oprechte mening dat de menselijke natuur verbeteren de belangrijkste opdracht van de samenleving als collectief lichaam is. Jammer dat de geldmannetjes nooit schijnen te denken over de samenleving als een collectief lichaam, daar zijn ze namelijk te weinig socioloog voor.

Zo. Voldoe ik op het nippertje toch nog aan de vereisten van het marktdenken: creëer een behoefte die je zelf onmiddellijk kan bevredigen. Mijn zieke maatschappij, bel mij, uw dienstbare sociater. (Therapiesessies zijn gratis. De sociater is geen psychiater.)

LEES OOK
Bert Moerman / 16-07-2021

Een vorm van vooruitgang

'Niets is ooit zo slecht dat het voor niets goed is.'
bert moerman
Nadia Nsayi / 30-06-2021

Spijt is niet genoeg

België moet samenwerken met Congolese leiders die hun land willen opbouwen.
de croo in congo
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE