Eilandjesmentaliteit

2

Zet u even op onze schoot, dan lezen wij gezellig voor uit De Standaard: ‘Snakt u naar zon, zee en een paradijselijk strand? Dan kan u een reisje boeken naar een van de volgende tien bestemmingen. Uit de Travelers’ Choice Awards van reissite TripAdvisor blijkt immers dat dit ’s werelds mooiste, zonovergoten stranden zijn. De lijst werd samengesteld aan de hand van beoordelingen van reizigers die 276 stranden evalueerden.’ Oef, genoeg gelezen. Prentjes kijken is inspannend genoeg.

Herman LoosOkee, het is mààr het reclameblokje dat onder de noemer Life & Style op de website van De Standaard is uitgestort en uiteraard blijft de enigszins in nieuws geïnteresseerde lezer daar ver van weg. Doen wij niet steeds het nodige om deprimerende reclameblokken zoveel mogelijk te mijden? Maar toch, foto’s van een zonnig strand? Met de huidige winterse lente? Hier met die vakantiesfeer!

Luie haidewiets

Spiaggia dei Conigli! Het mooiste strand ter wereld is het Konijnenstrand op Lampedusa. Het staat onverantwoord interessant in De Standaard, dus het moet waar zijn. Lampedusa. Het lijkt alsof wij die naam eerder gehoord hebben. Even googlen. Parel van de Pelagische Eilanden, Italiaans grondgebied en slechts een steenworp van de Afrikaanse kust. Het zand is er stralend wit en het water helder blauw. Een droomplek om te zeilen, te duiken of met je billen bloot te liggen op je luie haidewiets.

Geen pietsie pech want je hoeft er niets, … Zorgen zijn er overbodig. Elk jaar verdrinken duizend vluchtelingen met de Spiaggia dei Conigli als laatste horizon, omdat hun bootje het begeeft, omdat ze door een malafide kapitein overboord zijn gesmeten, omdat geluk nu eenmaal iets is wat op je geboortegrond ligt, of niet. Maar wat gaat dat een toerist aan? Of een krant die de toerist tipt?

Elk jaar verdrinken duizend vluchtelingen met de Spiaggia dei Conigli als laatste horizon

Lampedusa mag dan al twee decennia lang de ontmoetingsplaats met het noodlot zijn voor tienduizenden wanhopige bootvluchtelingen van het Afrikaanse continent, al het mogelijke wordt gedaan om toeristen niet met deze ellende in contact te brengen. Soms heeft een visser er wel eens eentje in de netten, een dode Afrikaan. Duiktoeristen hoeven niet te vrezen, de dood wordt tijdig uit het water gevist. Ook in het stadje geen asielzoekers op straat. Overlevende vluchtelingen worden opgesloten in het vluchtelingenkamp op Lampedusa, vanwaar ze naar het Italiaanse binnenland worden doorgesluisd om er uitgewezen te worden of te verdwijnen in de illegaliteit.

Clickvee

Wat een krant onverantwoord interessant maakt, is afstappen van de mentaliteit waarin men enerzijds sterke opinies en diepgaand nieuws brengt en anderzijds kritiekloos voer aanbrengt voor het clickvee, alsof de krant bestaat uit eilandjes die elkaars bestaan negeren. Misschien moet, we zeggen maar wat, een interne ombudsman zich eens buigen over de vraag of een krant die een strand met dood in de poriën onder de mooiste ter wereld durft scharen niet gewoon onverantwoord is in plaats van onverantwoord interessant.

Of misschien moeten ze bij De Standaard maar eens op die wonderschone Spiaggia dei Conigli gaan zoeken naar een steen die voldoende groot is om onder te kruipen. Met de billen bloot en het schaamrood op de luie haidewiets.

Auteur: Herman Loos

Herman Loos is auteur van Menselijke grondstof: over leven op de bodem van de Europese arbeidsmarkt (EPO). Hij is docent filosofie en ethiek aan hogeschool Odisee (Brussel) en docent sociologie aan AP Hogeschool (Antwerpen). Hij schreef columns voor Apache en publiceert ongeregeld opiniestukken en gastbijdragen bij uiteenlopende media.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid