Sport van het jaar

Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Golf, zo leren ons de sportsociologen, is niet langer een sport voor de elite. Dat klopt. Golf is nu een sport voor de kleinburgerij: blanke, gegoede middenklassers. Duitse wagen voor meneer, SUV-tje voor madame, zomerhuis in het Zuiden, abonnement op de golfclub. Daar is niets mis mee. Of het nu net de hobby van deze mensen is die de Vlaamse overheid moet ondersteunen, daar hebben we dan weer vragen bij.

Knock-out

In Vlaanderen ging vorig jaar een recordaantal bedrijven op de fles: ruim 5.000. De prognose is dat we dit jaar, in ware Sergej Boebka-stijl losjes met de polstok over die lat zullen wippen. Wie weet halen we de 6.000? Deze faillissementen zorgden mee voor een jobverlies dat een vijfde hoger ligt. Een vijfde, precies de overwinning die Tom Boonen op de kasseien van de Hel van het Noorden kan behalen tijdens de Heilige Week van de voorjaarskoersen. Het aantal Vlamingen in armoede is dan weer gestegen met dertig procent het afgelopen jaar. Dertig procent, dat moet ongeveer het aantal matchen zijn dat onze Rode Duivels wisten te winnen de afgelopen jaren.

Het zijn cijfers die je knock-out slaan als Junior Bauwens tijdens een titelkamp, die je meer schrik aanjagen dan de imposante torso van Pieter Timmers in speedo.

Golf is de sport van de toekomst voor het Vlaanderen van de hardwerkende, conservatieve kleinburger

Gelukkig is er de troost van de nieuwe sport van het jaar. We lezen op de website dat een instapabonnementje voor een kloek trimester een schamele 229 euro kost. Nog goedkoper en het zit gratis bij een doosje Panini-stickers.

Verkaveling

Golf is de sport bij uitstek voor het type mensen dat buurtcomités opricht tegen het storende geluid van de kindercrèche of de speelpleinwerking in de straat, het type dat goedkeurend knikt wanneer jongeren op een openbaar sportpleintje een GAS-boete krijgen aangesmeerd omdat de hiphop wat luid uit hun mobieltje schalt, dat in het vuistje lacht wanneer de lokale boksclub bij gebrek aan ondersteuning haar onderkomen zaaltje in de binnenstad definitief moet sluiten. Tweewekelijks een namiddagje de speelstraat dulden, is op het randje.

Sport is immers, nietwaar, een bezigheid voor keurige mensen op een artificieel stuk groen, ver van de verkaveling waar we elkaar te dicht op de lip zitten, met democratische toegangsprijzen die net democratisch genoeg zijn om dat deel van de democratie waar we niet zo gelukkig mee zijn buiten te houden. Golf is de sport van de toekomst voor het Vlaanderen van de hardwerkende, conservatieve kleinburger.

Met haar keuze voor de sport van het jaar heeft de Vlaamse overheid tenminste duidelijk gemaakt aan wiens kant ze staat.

LEES OOK
Bert Moerman / 16-07-2021

Een vorm van vooruitgang

'Niets is ooit zo slecht dat het voor niets goed is.'
bert moerman
Nadia Nsayi / 30-06-2021

Spijt is niet genoeg

België moet samenwerken met Congolese leiders die hun land willen opbouwen.
de croo in congo
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE