Fotografe Julia M. Free brengt Olympisch Londen in beeld

18 juli 2012 Tom Cochez
Julia M. Free (Foto Julia M. Free)
Julia M. Free (Foto Julia M. Free)
Julia M. Free (Foto Julia M. Free)
Zelfportret van Julia M. Free (Foto Julia M. Free)

Londen verwelkomt de komende weken 17.000 atleten. Ongeveer dubbel zoveel veiligheidsmensen moeten alles in goede banen leiden en duizenden journalisten en fotografen zullen de wereld verslag doen van de belangrijkste sportgebeurtenis in 2012. Het kostenplaatje van het hele spektakel zou volgens conservatieve schatting 13 miljard euro bedragen. Over het aantal verwachte bezoekers durft nauwelijks nog iemand zich aan een voorspelling te wagen.

De impact daarvan op de stad, daar draait het project van Julia M. Free om. "Het is een Olympische deken die over Londen valt", zegt de fotografe. "De voorbereidingen zijn al jaren aan de gang en nu komt het er op aan. Mijn focus ligt op de invloed van zo’n wereldse manifestatie, wat dat doet met een stad als Londen. Hoe past de stad zich aan? Hoe gaan de inwoners en de bezoekers ermee om? De politie krijgt een andere taak. De hele infrastructuur van de stad verandert. De saamhorigheid die ontstaat tijdens zo'n manifestatie. Die aspecten zal ik de komende weken in beeld brengen. Ik blijf ook nog even nadat de laatste medailles zijn uitgereikt. Want wat zal er onder die deken tevoorschijn komen wanneer je deze van de stad afhaalt?"

Voorbereiding

Maar hoe bereid je zoiets voor? Hoe vang je de transformatie van een miljoenenstad in een beperkt aantal beelden? "In de eerste plaats door alles als een spons te absorberen. Ik heb een tijdje in de buurt van Londen gewoond en weet dus wel min of meer hoe de stad in elkaar zit. Maar het wordt toch vooral ronddwalen op zoek naar visueel de meest interessantste beelden. Vaak heb je vooraf wel al een rauw conceptbeeld in je hoofd. In bepaalde situaties is het als een scene die word afgespeeld, dan is het afwachten, er op reageren en als alles bij elkaar komt druk je af. De ene keer loop je de hoek om en heb je dat beeld meteen, maar even goed kan je zo gefixeerd zijn op die ene foto dat je het niet meer ziet."

Het is niet de eerste keer dat Julia M. Free projectmatig werkt, al is de omvang van het project deze keer wel gigantisch. "Ik volg graag en vaak mensen. Deze keer is het een reusachtige gebeurtenis in plaats van een persoon, maar het soort fotografie is me wel bekend. Zo volg ik saxofonist Yuri Honing meer dan een jaar lang over de hele wereld wat uiteindelijk zal resulteren in een fotoboek.

Bob Bronshoff

Het metier waarvan haar foto's blijk geven, leerde Julia bij de Amsterdamse fotograaf Bob Bronshoff. De voorbije jaren was hij haar leraar en mentor. "Hij vertelt me over zijn ervaringen. Ik krijg zijn foto's te zien. Hij geeft me feedback. We praten en discussiëren. Van hem heb ik veel geleerd."

Vandaag woont Julia M. Free in Antwerpen. "Ik ging weg uit Nederland om mijn horizon te verbreden. Sinds een half jaar woon ik in Antwerpen. Naar een plek gaan waar ik niemand ken, helpt me om mijn fotografie verder te ontwikkelen. Het geeft me ontzettend veel inspiratie. Het valt moeilijk uit te leggen, maar fotografie is voor mijn geen keuze. Het is wat ik doe en het voelt aan als het enige wat ik kan doen."

De foto-column van Julia M. Free verschijnt dagelijks op Apache (in het gratis gedeelte). Van 19 juli tot 16 augustus 2012. De website van Julia M. Free is www.juliafree.nl.

LEES OOK
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Karl van den Broeck / 24-02-2022

Apache blaast twaalf kaarsjes uit

Nog tot zondag slopen we de betaalmuur zodat iedereen gratis kan grasduinen in de artikels die we voorbije jaren publiceerden.
verjaardag apache