Schotse truckchauffeur verwacht heetste zomer in tien jaar

0

Aan de vooravond van elk nieuwe zomer of winter duiken ze op in de kranten en op de nieuwssites: de langetermijnverwachtingen. Eén ding hebben ze gemeen. Ze beloven elke keer opnieuw een extreem seizoen op weerkundig vlak, nooit een normaal. Ook nu weer. “Het wordt de heetste zomer in tien jaar”, kopte Het Nieuwsblad donderdag.

Het is wetenschappelijk al lang aangetoond dat seizoensverwachtingen voor West-Europa geen enkele waarde hebben. Het is dus verwonderlijk dat de auteur in zijn artikel vier experts van de lange meteorologische termijn aan het woord kan laten die wel in staat zijn om ons weer maanden op voorhand in te schatten. Nu ja, experts? Dat blijkt in de praktijk nogal tegen te vallen.

Van de vier geciteerde “langetermijnvoorspellers” geniet de Nederlandse TV-weerman Piet Paulusma allicht nog de meeste autoriteit. Als weeramateur mocht hij in de jaren tachtig een weerpraatje presenteren bij Omrop Fryslân en Radio Noord. De vlotte Fries groeide uit tot een erg populaire, maar minstens even omstreden media-weerman. Op zijn website Pietsweer.nl stelt hij al enkele jaren een seizoensverwachting op. Voor de komende zomer maakt hij voorlopig een erg algemene “voorbeschouwing”, jammer genoeg zonder enige onderbouwing. “Zo kan ik het ook”, hoor ik u zeggen. En u heeft gelijk.

Sympathieke truckchauffeur

Op naar de volgende expert. Mark Vogan mag in het artikel “een even hete zomer als 2003” voorspellen. Volgens Het Nieuwsblad is hij een onafhankelijke Britse weerman. Volgens zichzelf is Vogan een 27-jarige truckchauffeur uit Lennoxtown, ten noorden van Glasgow. Hij omschrijft zich op zijn blog als “a non professional who simply loves the weather and climatic variability for what it is.” Kortom: een sympathieke weeramateur met een eigen website, zoals er ook in Vlaanderen tientallen zijn.

Een aantal van die amateurs maken hun eigen weersverwachting, dat is een deel van de hobby. Onze Schotse truckchauffeur waagt zich een stapje verder en doet ook aan seizoensverwachtingen. Op zijn blog lezen we dat hij die baseert “op de huidige weersomstandigheden en wat de lange termijn-patronen ons tot nu toe getoond hebben”, wat dat laatste ook moge betekenen. Hij “gelooft” dat die zich de komende zomer zullen verder zetten. Dat lijkt mij de juiste woordkeuze: veel geloof, weinig wetenschap.

Volgens Het Nieuwsblad is Marc Vogan een onafhankelijke Britse weerman. Volgens zichzelf is Vogan een 27-jarige truckchauffeur

De boeken neergelegd

De volgende geciteerde Brit in het rijtje is Jonathan Powell van Vantage Weather Services. Dat commercieel weerbedrijfje blijkt nog maar sinds kort te bestaan. U kent Powell misschien nog wel als de eigenaar van zijn vorige bedrijfje: Positive Weather Solutions. Dat pakte ook al met de regelmaat van de klok uit met sensationele seizoensverwachtingen, die gretig hun weg vonden naar de media. Een korte zoektocht door de digitale krantenarchieven maakt dat snel duidelijk. “Zomer 2010 wordt de heetste ooit”, kopte de website van De Standaard op 22 maart 2010 op gezag van Positive Weather Solutions. “Weer een ijskoude winter op komst – als we Jonathan Powell, weerkundige bij het Britse Positive Weather Solutions, tenminste mogen geloven”, klonk het bij het Belang van Limburg op 4 oktober 2010. Het zijn maar twee willekeurige voorbeelden.

“Als we Jonathan Powell mogen geloven”, blijkt trouwens meer dan een retorische vraag. De Britse schrijver en The Guardian-columnist George Monbiot stelde ze niet alleen, maar ging begin dit jaar ook op zoek naar het antwoord. Het verslag dat hij daarover uitbracht op zijn blog bij The Guardian, is nogal hilarisch. Op zijn minst een aantal van de acht experts en voorspellers die voor PWS weersverwachtingen en blogposts schreven, lijken helemaal niet te bestaan. Powell liet naar aanleiding van de column via e-mail aan Monbiot weten dat PWS met onmiddellijke ingang de boeken zou neerleggen. Maar al na enkele maanden dook Powell opnieuw op in de Britse media, nu dus als voorspeller van Vantage Weather Services. De website is even schimmig, de seizoensverwachtingen klinken even sensationeel. Persistentie, noemen we dat in de meteorologie.

Nadat The Guardian onthulde dat een aantal van de acht experts die voor PWS weersverwachtingen en blogposts schreven niet leken te bestaan, liet Powell weten dat PWS met onmiddellijke ingang de boeken zou neerleggen.

Temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid

Ook Wisse Vander Velde van “privéweerstation” Grootegast (Nl) mag in Het Nieuwsblad zijn zegje doen over de komende zomer. Een expert? Net als Vogan is hij één van die vele weeramateurs met een eigen website. Daarop lezen we dat hij zichzelf geen weerman noemt, maar “een weeramateur. Het blijft een beetje hobbymatig.” Die hobby kreeg volgens een artikel op zijn website een serieuze wending toen hij in 2002 een weerstation cadeau kreeg:

Ik kan nu waarden als temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk in één oogopslag waarnemen.

Voorwaar een hele stap voorwaarts voor een weeramateur die een onderbouwde weersverwachting wil opmaken. Hij geeft ruiterlijk toe dat lange termijn voorspellingen moeilijk zijn, om niet te zeggen: gewoon een beetje gokken: “Het blijft nattevingerwerk.”
In Het Nieuwsblad geeft Vander Velde zelf aan dat hij zijn verwachting onder meer baseert op de Enkhuizer Almanak, zowat het equivalent van De Druivelaar bij ons.

Op het eind van het artikel mogen Jill Peeters en Frank Deboosere hun mening geven. De auteur van het artikel omschrijft ze in zijn inleiding als de “Vlaamse collega’s” van de eerder geciteerde “voorspellers”. Ze mogen zich zwaar beledigd voelen. Jill Peeters vat het trouwens perfect samen: “Ik doe geen voorspellingen voor zo’n lange periode. Dat is onzin.” Jammer dat Het Nieuwsblad meer vertrouwen heeft in de meteorologische kennis van een Schotse truckchauffeur dan in die van haar eigen gerespecteerde weervrouw.

Auteur: Gert Coone

werkt sinds 2008 als marien meteoroloog in het Oceanografisch Meteorologisch Station in Oostende. Voor die periode werkte hij onder meer als redacteur bij de krant Het Volk en als persverantwoordelijke bij Toerisme Oost-Vlaanderen. Hij volgt de wetenschapsberichtgeving in de kranten met een kritische blik.

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books