Een 'systematische steekproef' van deredactie.be

Tom Cochez
Naamloos
Naamloos

Over zin en onzin van politieke peilingen, steekproeven allerhande en polls op krantenwebsites is al behoorlijk wat inkt gevloeid. Een ding hebben ze gemeen: er wordt op geklikt en ze worden gelezen.

Afgelopen zondag pakte deredactie.be uit met een bericht waarin een antwoord wordt geformuleerd op de vraag of je 'als inwoner bij de gemeente terecht kan met je vragen'. Krijg je snel antwoord en ben je geholpen met het antwoord? Dat zijn de vragen waar deredactie.be een antwoord op zocht. In het artikel wordt het als volgt geformuleerd:

Gemeenten pakken er graag mee uit: ze zijn het bestuursniveau dat het dichtst bij de burger staat. Maar hoe dicht precies? Deredactie.be wilde weten hoe goed burgers die met vragen zitten, geholpen worden door de gemeente. We namen de proef op de som. Het is soms moeilijk om uit te maken wie je het beste aanspreekt met je vragen, dus besloten we onze vraag rechtstreeks aan de burgemeesters te stellen. De burgemeesters van 17 Vlaamse en Brusselse gemeenten kregen een mailtje in hun bus met de vraag naar de mogelijkheden om een serviceflat te bekomen in hun gemeente.

Het resultaat, zo vernemen we, heet 'positief te zijn':

Van meer dan 70% van de gemeenten kregen we binnen de twee weken een duidelijk antwoord. In de helft van de gevallen was dat zelfs binnen de twee dagen.

Onderaan het bericht krijgen we in 'de proef op de som' meer uitleg over de werkwijze:

De gemeenten werden via steekproeftrekking gekozen. Uit de alfabetische lijst van de 328 Vlaamse en Brusselse gemeenten pikten we telkens de 20e gemeente eruit. Met die systematische steekproef kwamen we tot een mooi staal van 17 gemeenten.

Een legitieme vraag is het wel, of de gemeenten echt zo dicht bij hun bevolking staan, maar of we dankzij deze 'systematische steekproef' en het 'mooie staal' echt iets meer weten?

LEES OOK
Jan Walraven / 09-04-2015

Publieke opinie gemaakt en gekraakt: trollen op het net

Het overlijden van Steve Stevaert leerde ons hoe de reguliere media steeds nadrukkelijker leunen op sociale media om een beeld te schetsen van "de publieke opinie". Die laatste…
9634360336_46eaa039c7_z
Tom Cochez / 10-02-2015

N-VA speelt loopjongen voor krantenbonzen

'VRT verstoort met haar website de markt'. Met die ronkende titel boven een persbericht ging N-VA eind vorige week plat op de buik liggen voor krantenuitgevers De Persgroep en…
vrt
Tom Cochez / 29-11-2011

Beyoncé danst Rosas danst Rosas

De opschudding over de nieuwe videoclip van ‘Countdown’ van Beyoncé is intussen alweer gaan liggen. Maar haar hergebruik van vroeger werk van Anne Teresa De Keersmaeker blijft een…
Bovenaan Rosas, onderaan Beyoncé