'Homoseksualiteit blijft in de Arabische wereld een zonde'

25 april 2012 Gunther Malin
arabic1
In 2007 schreef The Guardian journalist Brian Whitaker het boek 'Unspeakable Love, Gay and lesbian life in the Middle East'.
arabic1
In 2007 schreef The Guardian journalist Brian Whitaker het boek 'Unspeakable Love, Gay and lesbian life in the Middle East'.

Zahreddine vertelt met een klein hartje over enkele Algerijnse vrienden die vermoord werden omwille van hun geaardheid. Homo zijn in Algerije, en bij uitbreiding in heel de Arabische wereld is gevaarlijk. De maatschappij maakt het er onmogelijk om een andere geaardheid dan heteroseksualiteit te beleven. Religie speelt daarbij een belangrijke rol. Homoseksualiteit heet 'onnatuurlijk' te zijn. Hypocriet vindt Zahreddine. "In Jemen kan een man trouwen met een meisje van twaalf jaar. Is pedofilie dan niet onnatuurlijk?"

Doodstraf

"Ouders kijken niet naar wie hun zoon is, maar naar wat de buren over hem denken of zeggen", zegt Zahreddine. De maatschappij is enorm belangrijk in de Arabische wereld en de druk bijgevolg groot, zowel op holebi's zelf als op hun familie. Een homoseksuele man brengt zonde over zijn familie en dat wordt door de maatschappij afgestraft. "Wanneer je het aan je familie vertelt, komt  het tot een breuk. Ofwel aanvaardt je vader het niet, ofwel aanvaardt je moeder niet", zegt Zahreddine. De basis in de Arabische wereld is de gemeenschap en die bepaalt hoe je je kleedt en hoe je je gedraagt. "We leven niet voor onszelf, maar voor anderen."

Homoseksualiteit is in Algerije bij wet verboden. Er staan celstraffen op tot drie jaar. In sommige andere landen in het Midden-Oosten gaat het nog verder: de doodstraf. Zahreddine hoopt dat internationale mensenrechtenorganisaties holebi's meer zullen beschermen en hen zullen helpen het leven te leiden dat ze willen.

Zelfs wanneer Arabische jongeren in België geboren zijn, in een Arabisch gezin, blijft hun geaardheid vaak een probleem. "Holebi's van vreemde origine die hier geboren zijn, worden nog vaak verstoten door hun familie. Ook de allochtone gemeenschap hier veroordeelt hun geaardheid", zegt Zahredinne. Volgens hem worden Arabische homo's ook vaker aangevallen dan Europese. "Europese holebi's boeien allochtone  aanvallers eigenlijk niet. Zij doen wat ze willen. Een Arabische homo is echter 'iemand van ons' en dat leidt tot meer agressie."

Religie

De islam is zeker niet de enige religie die homoseksualiteit veroordeelt. De paus bijvoorbeeld trekt regelmatig van leer tegen holebi's. Maar volgens Zahreddine is de impact binnen de islamitische gemeenschap groter. "Ze hebben een zeer sterke band met hun religie. Wanneer ze een zonde begaan, denken ze altijd 'Wat zal God hiervan denken?' of 'God zal niet tevreden zijn'". Veel homoseksuele Arabische jongeren denken voortdurend aan Gods oordeel en hebben het bijgevolg moeilijk om de eigen geaardheid te aanvaarden.

Voor Zahreddine lag het anders. "Ik was realistischer. Ik maakte me meer zorgen over mijn familie en over mijn ouders. Hen moest ik elke dag onder ogen komen, niet God." Hij noemt zichzelf dan ook geen moslim. "Ik geloof enkel wat ik zie en wat ik aanraak."

Vluchten

De basis in de Arabische wereld is de gemeenschap en die bepaalt hoe je je kleedt en hoe je je gedraagt

Veel holebi's zien geen toekomst in hun vaderland en vluchten, maar velen blijven, al dan niet vrijwillig. "Ik heb vrienden die in Algerije zijn gebleven of die niet de kans hebben gekregen om het land te verlaten. Zij leven ondergedoken", zegt Zahreddine. Wie vlucht, kan in België terecht als politiek vluchteling. Omdat hij het risico op vervolging liep omwille van zijn geaardheid, kreeg Zahreddine een verblijfsvergunning.

"Toen ik in België kwam studeren, zag ik hoe open de homowereld hier is. Hier word ik als homoseksueel aanvaard en gerespecteerd." Maar Zahreddine hoopt vooral op een betere toekomst voor holebi's in de Arabische wereld: "Het is echt moeilijk om je familie en vrienden achter te laten omwille van je seksuele oriëntatie."

Gelukkig komen er ook positieve signalen uit de Arabische wereld. "Er zijn verenigingen die vechten voor ons en steeds meer homo's accepteren zichzelf." Hij roept landen zoals België, waar homorechten al bestaan, op de verenigingen in de Arabische wereld te steunen. "Ze moeten niet naar ons land komen om ons te zeggen wat we moeten doen, maar ze kunnen ons raad geven en ons steunen in onze strijd tegen homofobie", aldus Zahreddine.

Voor zichzelf hoopt hij op een mooie toekomst. "Iemand ontmoeten en een gezin bouwen, dat is de droom van iedereen. Het zal moeilijk zijn, maar niets is onmogelijk".

Dit artikel is het gevolg van een samenwerking tussen Apache en Stamp media.
LEES OOK