Schaliegas: Als de waterleiding vuur spuwt

 Leestijd: 1 minuut0

Het zijn onvergetelijke beelden: een man houdt een aansteker bij een kraantje en enkele seconden later knalt er een steekvlam uit de waterleiding. In de bekroonde documentaire Gasland worden de gevaren eigen aan de winning van schaliegas op schokkende wijze gedemonstreerd.

Schalie Foto: Hilke Charels

Dat schaliegas heeft ook een geweldige potentie. Er zit, verspreid over de wereld, letterlijk voor vele duizenden miljarden euro van in de grond. Voldoende om internationale machtsverhoudingen te doen kantelen en staten voor vele jaren energieonafhankelijk te maken.

Ecologische voetafdruk

Als straks de laatste druppel olie wordt opgepompt zou schaliegas de redder in nood kunnen zijn, maar tegelijk zouden investeringen in schaliegaswinning de zoektocht naar schone en alternatieve energie vertragen. Bovendien is de ecologische voetafdruk van schaliegas groter dan die van klassieke steenkool. Slecht voor de opwarming van de aarde dus en ook lokaal kunnen de milieueffecten groot zijn: met chemicaliën verontreinigd drinkwater, opborrelend gas, zelfs heuse aardbevingen.

In de Verenigde Staten is schaliegas vandaag goed voor bijna een kwart van de energiemarkt. In Europa zijn er voorlopig alleen nog maar proefboringen. De Europese Unie is verdeeld tussen landen met een grote voorraad schaliegas zoals Polen en lidstaten die de ecologische gevolgen vrezen.

Grote energieconcerns manoeuvreren in afwachting van Europese wetgeving volop in de hoop deals te sluiten en licenties binnen te halen. De lobbymachine draait overuren en wetenschappers zoeken koortsachtig of de bezorgdheden bij de tegenstanders van schaliegas terecht zijn.

Limburgse Reconversiemaatschappij

En hoe zit het in België? Had de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) geen deal afgesloten met een Australische energiereus om gas uit de oude steenkoolbekkens op te halen? Zijn er milieueffecten of heeft het allemaal niets van doen met het omstreden schaliegas.

De voorbije maanden begeleidde Apache een handvol studenten journalistiek van de Lessius Hogeschool in Mechelen bij hun zoektocht naar de voor- en nadelen van een energiebron. De komende dagen brengen we hun bevindingen: een overzichtsartikel dat een soort stand van zaken geeft, een kijk op de situatie in Europa, een interview met een wetenschapper en een gesprek met de LRM.

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid