Zijn de aandelen van Apache te duur?

Redactie Apache
certificaat
certificaat

In principe kan je de prijs van de aandelen van een coöperatieve vennootschap vrij bepalen. Of je aandelen aan 1 euro of aan 10.000 euro per stuk verkoopt, het maakt niet uit. Wettelijk toch niet. We hebben gekozen voor 250 euro na uitvoerige gesprekken met mensen die gespecialiseerd zijn in de oprichting van coöperatieve vennootschappen en na het bekijken van succesvolle voorbeelden.

Evenwicht

Maar terug naar de essentie van de vraag: sluiten jullie geen grote groep mensen uit? Mensen die wel graag lid willen worden van de coöperatieve en misschien wel 50 euro kunnen investeren maar geen 250 euro? Snijden jullie op die manier ook niet indirect in het eigen potentiële kapitaal?

Wel, in essentie zijn er twee afwegingen bij de ‘prijszetting’ van een aandeel. Leg je de prijs te hoog dan maak je het voor sommige mensen inderdaad onmogelijk om aandeelhouder te worden. Leg je de prijs te laag, dan wordt het organisatorisch en administratief een hele klus om alle gegevens te verwerken.

Met 250 euro dachten we een soort evenwicht te hebben gevonden. Maar afgaand op nogal wat reacties hebben we de prijs misschien wat te hoog gelegd. Een weg terug is er niet meer, maar gelukkig is er wel een oplossing. Zowel voor diegenen die wat makkelijker geld kunnen besteden als voor mensen voor wie 250 euro een te hoge drempel vormt.

Vertrouwen

Voor diegenen die kapitaalkrachtiger zijn, ligt de oplossing voor de hand: koop meerdere aandelen. Wie graag aandeelhouder wil worden van Apache en daarvoor niet zomaar 250 euro kan ophoesten, heeft de kans om ‘in groep’ te kopen. Een aandeel staat op naam, het blijft dus een kwestie van onderling vertrouwen, maar pakweg vijf vrienden of collega’s die elk 50 euro op tafel leggen, kunnen gezamenlijk ‘een stukje journalist kopen’. Het aandeel staat dan gewoon op naam van de persoon die de feitelijke overschrijving doet. Op die manier kochten enkele familieleden samen bijvoorbeeld al een aandeel dat op naam van een kleinkind werd gezet.

Daarnaast is er ook altijd de mogelijkheid om (al dan niet gezamenlijk) als rechtspersoon (een vzw, nv, …) een of meerdere aandelen te kopen.

Alle informatie over aandelen van lezersvennootschap De Werktitel vindt u hier

LEES OOK
Redactie Apache / 17-11-2023

Collega-onderzoeksjournalisten bekronen Apache

Het VVOJ-Vliegwiel wordt uitzonderlijk aan de hele redactie van Apache uitgereikt.
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck ontvangt het VVOJ Vliegwiel van jurylid Jeroen Trommelen.
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Karl van den Broeck / 24-02-2022

Apache blaast twaalf kaarsjes uit

Nog tot zondag slopen we de betaalmuur zodat iedereen gratis kan grasduinen in de artikels die we voorbije jaren publiceerden.
verjaardag apache