Google Ads openen niet in een nieuw venster

5

In onze mailbox dook een pertinente vraag op: ‘Waarom opent de advertentie van Groupon in hetzelfde venster?’ De lezer wenst dat alle toekomstige advertenties in een nieuw venster openen.

Google:
‘Generally, it is our policy to not allow Google ads to open in a new window’

Jammer genoeg kunnen we niet op die vraag ingaan. De advertentie van Groupon verschijnt op Apache via het Google Adsense-programma. Google levert de code aan en die mag je onder geen beding wijzigen. We kunnen het wel, maar we blijven er mooi van af, want de internetgigant deinst er niet voor terug klanten die zich niet aan de huisregels houden, uit te sluiten.

Zodra we genoeg verdienen met giften en andere inkomstenbronnen kunnen we overwegen de kleine bijverdienste via Google Ads op te geven, maar dat is vandaag zeker niet het geval.

Om de een of andere vreemde reden opent Google in China overigens wél advertenties in een nieuw venster, staat in hun Help-overzicht:

Generally, it is our policy to not allow Google ads to open in a new window. However, in a few markets, including China, we’ve found that opening ads in a new window better aligns with expected internet behavior and provides a more consistent, intuitive user experience.

Keeping in mind the importance of the user experience, we’ve enabled Google ads to open in new windows in locations where this is expected browsing behavior. This functionality is determined by the IP of the user, and is not an option you can select your AdSense account.

We also ask that you don’t modify the AdSense ad code or alter the result of clicking on an ad on your website, as such behavior violates our program policies.

De aandachtige lezer merkt op dat het niet-openen in een nieuw venster ‘niet handig’ is. Sommige Usability goeroes zijn het er daar evenwel niet mee eens. Jakob Nielsen gaf in 1999 al aan dat hyperlinks niet in een nieuw venster mogen openen. En hij blijft dat jaar na jaar herhalen. Volgens hem onderbreekt het openen van een nieuw venster de internetlogica en belemmert het de vrijheid van de gebruiker. Plots wordt de terugkeerknop onbruikbaar en dat brengt de mensen in de war, is zijn redenering.

Bij Apache hebben we niet echt een beleid inzake het openen van hyperlinks in nieuwe vensters. Sommige links openen in een nieuw venster, andere niet. Idem dito voor advertenties en buttons. Een puntje voor de volgende vergadering…

Bram Souffreau

Auteur: Bram Souffreau

Journalist sinds 2000. Was redacteur bij Metro en webredacteur bij Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Tekende het ActuaNet-initiatief bij Concentra mee uit en was er coördinator. Hield sinds 2001 de weblog Kapingamarangi.be bij, geeft cursussen ‘Schrijven voor het web’ en werkte mee aan Internetjournalistiek.be. Interesses gaan uit naar online journalistiek, internet, IT, internationale politiek, mensenrechten en elektronische muziek.

Word lid

Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu nog aan 6,66 euro per maand.


Ja, ik word lid