‘Agro-ecologie herbergt toekomst landbouw’

0

Een duurzaam landbouwsysteem zonder chemische meststoffen en minder afhankelijk van fossiele brandstoffen vormt de sleutel tot de hongerbestrijding in de wereld, zegt professor en VN-expert Olivier De Schutter aan MO.be. De huidige ‘Groene Revolutie’ in de ontwikkelingslanden is geen langhoudende oplossing, velt hij een scherp oordeel.

Olivier De Schutter (Foto © FAO/Alessandra Benedetti)

Olivier De Schutter. (Foto © FAO/Alessandra Benedetti)

Voedseltekorten worden vandaag bestreden door uitgebouwde irrigatiesystemen, verbeterde zaadvariëteiten en chemische kunstmeststoffen. Investeerders kopen in de ontwikkelingslanden en masse de landbouwgronden op. Maar De Schutter, speciaal VN-rapporteur over het Recht op Voedsel voor de Verenigde Naties, vindt de aanpak niet duurzaam. Hij gelooft meer in het zogenaamde agro-ecologie-model waarbij ecologische wetenschap, sociologie en economie met elkaar worden samengebracht om een duurzaam landbouwsysteem uit te bouwen.

Dat levert evenwel geen spitstechnologie op, maar vooral een herwaardering van oude landbouwmethodes, zoals de inzet van natuurlijke meststoffen of het gebruik van planten en bomen om gewassen tegen ziekten te beschermen. MO.be haalt een aantal kleinschalige en wat grotere voorbeelden aan.

Niet echt modern

De agro-ecologie gaat gepaard met een rits voordelen voor de landbouwer in de ontwikkelingslanden. Hij kan zelfstandiger werken omdat hij minder afhankelijk is van chemische meststoffen en fossiele brandstoffen. Het aanbod aan producten is ook gevarieerder en de productie en consumptie blijft lokaal. “Het werkt voor de boeren als een soort van ‘empowerment'”, klinkt het nog.

Maar niet iedereen is gewonnen voor deze alternatieve aanpak. “Mensen begrijpen niet wat agro-ecologie is”, betreurt De Schutter. “En misschien klinken de technieken die worden gebruikt niet echt modern.”

Logo MO.be
Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid