Koning Albert dient ontslag in bij Yves Leterme

Het Koninklijk Paleis
Koning Albert II wijst de avances van de Franstaligen af. (Foto Stroopwafels)

[SATIRE]

Het Koninklijk Paleis
Het koninklijk paleis probeert een nieuwe strategie uit. (Foto Zonnebril)

Afgelopen donderdag diende Yves Leterme voor de derde keer in twee jaar het ontslag van zijn regering in bij koning Albert II. Hoewel de Vlaamse liberalen aangekondigd hadden dat ze uit de federale regering zouden stappen, hield de vorst het ontslag in beraad. Eergisteren werd MR-voorzitter en vicepremier Didier Reynders alvast aangesteld als institutioneel bemiddelaar, ondertussen al de zoveelste op rij sinds de verkiezingen van 2007.

Kroon aan de wilgen

Veel heil lijkt de koning echter niet te verwachten van de bemiddelingsopdracht van Reynders. Eerder stuurde Albert II ook al verkenners en opdrachthouders op pad, en hoewel daar namen van formaat tussen zaten, is BHV nog altijd niet gesplitst en is er nog altijd geen uitzicht op een staatshervorming. De entourage van de koning wil het daarom over een andere boeg gooien: laat de politici het zelf oplossen zónder koninklijke tussenkomst.

Let wel: Albert II treedt niet af. Prins Filip hoeft zich nog niet warm te lopen. Volgens documenten die de redactie van Apache bereikten via hoogst onbetrouwbare winden zal de formule erop neerkomen dat het staatshoofd "de optie op een aftreden in de meest voorwaardelijke omstandigheden als een te overwegen eventualiteit" voorlegt aan premier Leterme. Anders gezegd komt het hier op neer: "Yves, dit is je laatste kans. Laat het niet tot ongrondwettelijke verkiezingen komen, of ik hang mijn kroon aan de wilgen. Dan moet Filip het maar van mij overnemen."

Hoge prijs

Bart De Wever (N-VA): 'De koning is het sukkelparcours van de regeringspartijen zogezegd beu. Maar waarom treedt hij dan niet meteen écht af?'

Opvallend daarbij is de frase dat bij een volgende regering "betreffende het leiderschap rekening dient te worden gehouden met de electorale gewichten van de partijen die mee de meerderheid in het parlement vormen". In het geval van Leterme II, die aan Vlaamse kant slechts over een minderheid beschikt, komt het erop neer dat de eerste minister uit Franstalige hoek zou moeten komen.

Daarmee rijdt Albert II niet voor Didier Reynders, tegen de Vlamingen in. De recente Belgische geschiedenis leert immers dat de Vlaamse partijen altijd een hoge prijs hebben betaald voor hun premier. Al van bij de paarse regering was het evenwicht zeer duidelijk: Verhofstadt mocht eerste minister spelen en ter compensatie deelde de PS de lakens uit.

Evident

Heel wat Vlaamse partijen delen thans die analyse. "Laat de Franstaligen deze keer betalen. Zij krijgen de premier, maar in ruil stellen wij enkele duidelijke eisen", zegt een krijgshaftig federaal minister. "En ja, de splitsing van de kieskring BHV is er daar één van."

Dat zou wel betekenen dat Leterme de eer aan een ander moet laten. "Maar eer haal je niet uit de titel die je draagt, wel uit je verwezenlijkingen als politicus", meesmuilt Wilfried Martens, die ruim tien jaar eerste minister was en twee jaar terug nog figureerde als koninklijk verkenner. "Als Yves kan kiezen tussen het premierschap en een oplossing voor BHV, zal hij dat tweede kiezen. Dat is evident."

Sukkelparcours

N-VA-voorzitter en oud-kartelpartner Bart Dewever gelooft dat niet. "Het klopt dat de prijs die de Vlamingen betalen voor het premierschap te hoog is en dat het deze keer de beurt is aan de Franstaligen om af te dokken. Maar ik stel vast dat Yves Leterme verslaafd is aan borrelnootjes. De enige vis die hij ooit heeft willen vangen, is het premierschap. Dat mag hem gerust iets kosten, zo is al meermaals gebleken."

De Wever laakt de poging van Albert II om een Franstalige premier naar voren te schuiven als "een tactische machinatie die gesmeerd is met hypocrisie". Volgens de N-VA-voorzitter toont de koning twee gezichten. "De koning is het sukkelparcours van de regeringspartijen zogezegd beu en wil dat de politiek de stal uitmest zonder hem. Hij probeert zich boven het gewoel te plaatsen. Maar waarom treedt hij dan niet meteen écht af? Van mij mag hij, en er hoeft zelfs geen vervanger te komen. Door zijn valse dreigement stapt Albert echter mee in de partijpolitieke logica. Het is eens te meer duidelijk dat het koningshuis de zesde partij is van deze falende regering."

In Laken wenste men niet te reageren op "onduidelijke interpretaties van hoogst officieuze documenten".

LEES OOK
Tim F. Van der Mensbrugghe / 05-11-2009

President Van Rompuy spreekt niet meer met Vitaya

Gedaan met alle speculaties, Herman Van Rompuy wordt de eerste president van het eengemaakte Europa, zo meldt het onafhankelijke weekblad Den Blauwvoet. De minstens even…
Herman Van Rompuy
Tim F. Van der Mensbrugghe / 22-10-2009

Yves Desmet (bijna 50) krijgt adellijke titel voor verjaardag

Volgende week wordt Yves Desmet, politiek commentator bij De Morgen, vijftig lentes oud. Om hem te bedanken voor zijn tomeloze inzet voor de democratie en de verdraagzaamheid…
Yves ridder Desmet