Diepgaande journalistiek verzoenen met snelle online wereld

Bram Souffreau
apache

Lezers fietsen online snel door een artikel. Ze lezen zelfs niet, ze scannen en blijven soms hangen

Tien jaar geleden hamerden usability-goeroes, zoals een Jakob Nielsen, op vermoeide ogen en verkorte concentratie bij het lezen van computerschermen. Teksten moesten kort en krachtig. De opmaak bestond uit korte paragrafen, veel witruimte en veel tussentitels. Als je de scrolbalk kon vermijden, was je goed bezig. Toen scrolden mensen immers niet door de pagina's, klonk het. Ze wisten niet waarvoor het balkje rechts diende.

Intussen is het web alomtegenwoordig en is de scrolbalk geen onbekende meer. Miljoenen mensen staren wereldwijd uren aan een stuk naar een lichtbak. En toch: lange teksten kunnen blijkbaar nog altijd moeilijk aarden op het web. Josh Tyrangiel, managing director van Time.com, haalt het aan in een boeiend videointerview voor Beet.TV (via Journalism.co.uk).

Voor de reporters van Apache is de vaststelling evenwel niet zo leuk. De meesten komen uit de kranten- of magazinewereld, waar andere regels gelden dan op het internet. De 'webreflex' (korte, gebalde teksten, hyperlinks naar bronpagina's, open staan voor lezersinput, et cetera) is daar afwezig. Het web staat in hun ogen synoniem met een oneindigheid in mogelijkheden en tekstlappen. "Eindelijk kunnen we alles kwijt!" Terwijl ze net op het web veel meer moeten afwegen wat belangrijk is en wat niet.

Contradictie

Met Apache willen we duiding geven, plaats maken voor nuance, de argumenten van de verschillende betrokkenen meegeven en zorgen voor verdieping. En net die diepgaandheid botst met de eigenheid van het web. Lezers fietsen online snel door een artikel. Ze lezen zelfs niet, ze scannen en blijven soms hangen. Zelden weten we waarom. Bovendien worden ze afgeleid door allerlei applicaties die tegelijkertijd op de computer draaien: een nieuw mailtje, een chatsessie op MSN, binnenkomende tweets, knipperende advertenties of downloads die net eindigen. Onze uitdaging bestaat uit het zoeken van de gulden middenweg: degelijke teksten zonder de lezer op de vlucht te jagen. Want wij willen dat onze teksten gelezen worden. We leren overigens elke dag bij. Niet enkel uit opleidingen 'schrijven voor het web' en websites allerhande, maar ook – en vooral – van de opmerkingen en ervaringen van lezers. Van hoe u met het web, en de website van Apache, omspringt. Door Bram Souffreau
LEES OOK
Redactie Apache / 17-11-2023

Collega-onderzoeksjournalisten bekronen Apache

Het VVOJ-Vliegwiel wordt uitzonderlijk aan de hele redactie van Apache uitgereikt.
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck ontvangt het VVOJ Vliegwiel van jurylid Jeroen Trommelen.
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Karl van den Broeck / 24-02-2022

Apache blaast twaalf kaarsjes uit

Nog tot zondag slopen we de betaalmuur zodat iedereen gratis kan grasduinen in de artikels die we voorbije jaren publiceerden.
verjaardag apache