Vlaams kerkhof op strand van Benidorm

Tim F. Van der Mensbrugghe
Het strand van Benidorm
Een beeld van de nabije toekomst. Overledenen ruilen de druilerig Vlaamse kerkhoven in voor een plekje onder de Spaanse zon. (Foto © Relax In Peace)

[SATIRE] Elk jaar staan honderden zestigplussers voor een verscheurende keuze. Zodra de herfst intreedt, willen ze zo snel mogelijk naar de Spaanse badstad Benidorm om er de winter door te brengen, terwijl de traditie gebiedt dat ze op Allerheiligen eer betuigen aan overleden familieleden. 'Als gepensioneerden moeten kiezen tussen een schuldgevoel of stramme gewrichten, trotseren ze nog altijd liever een week langer de koude', weet begrafenisondernemer Serge Batslé. 'Wij maken het echter mogelijk dat ze voortaan een zonnige strandwandeling kunnen combineren met een bezoek aan het kerkhof.'

Door Tim F. Van der Mensbrugghe

Afgelopen zomer heeft de Dendermondse begrafenisonderneming Relax In Peace in Benidorm een voormalig parkeerterrein vlak bij het strand opgekocht met de bedoeling er een kerkhof van te maken. "Wij zijn een bedrijf van de 21ste eeuw", zegt zaakvoerder Serge Batslé. "Ook in Vlaanderen zoeken wij voor onze klanten naar de mooiste begraafplaatsen. Als een overledene in zijn testament heeft laten zetten dat hij vlak bij een rododendronstruik begraven wil worden, kan hij er bij ons op rekenen dat zijn wens uitkomt."

Serge Batslé (Relax In Peace): 'Begin er als particulier maar aan om je overleden moeder op te graven en op het vliegtuig te zetten'

Sinds enkele jaren heeft Relax In Peace zijn actieterrein uitgebreid naar de Costa Blanca. "Van november tot maart is er altijd een vertegenwoordiger van ons bedrijf aanwezig in Benidorm", vertelt Batslé. "De meeste toeristen zijn oudere mensen bij wie de kans op sterfte hoger is dan het gemiddelde. In het geval van een overlijden is het vaak een heel gedoe om het lichaam te repatriëren. Onze vertegenwoordiger begeleidt de nabestaanden dan in hun contacten met de Spaanse autoriteiten. Daar is nood aan, want de regels zijn er anders dan in België en dan is er ook nog eens het taalverschil."

Rouwtoerisme

Op een goede dag werd Batslé echter wakker met het idee om de zaken om te draaien. "Waarom zou je al dat geld en al die moeite steken in een repatriëring terwijl het toch veel aangenamer is dat de nabestaanden naar Benidorm komen om hun familielid ten grave te dragen?" Daarvoor sloot Relax In Peace een akkoord met Jetair. De begrafenisonderneming regelt ter plekke de laatste rustplaats van de overledene, de touroperator zorgt voor het transport en de verblijfplaats voor de familie. "Zo hebben wij al een tiental Vlaamse begrafenissen in Benidorm geregeld. Een pastoor op rust uit Liedekerke verzorgt de uitvaartplechtigheden. Doorgaans zijn de mensen zeer tevreden over onze service. Zeg nu zelf, rouwen aan de Middellandse Zee is toch aangenamer dan treuren tussen het Vlaamse slijk?"

Gaandeweg raakte Batslé ervan overtuigd dat er meer zat in het rouwtoerisme. "Waarom zouden we stoppen bij het niet-repatriëren van overleden vakantiegangers? Er blijkt immers ook een markt te zitten in het éxpatriëren van overledenen naar Spanje." De cijfers geven Batslé gelijk. "Statistieken van vliegmaatschappijen leren dat mensen vooral op 2 november naar Benidorm vertrekken", aldus Batslé. "Dat wijst erop dat de vakantiegangers nog eerst hun overleden familieleden willen bezoeken op de begraafplaats, om dan zo rap mogelijk op het vliegtuig te kruipen. Het klinkt oneerbiedig, maar die eerste november is eigenlijk een beetje een blok aan het been, zeker als je weet dat het dan hersftvakantie is en dat grootouders graag hun kinderen en kleinkinderen uitnodigen voor een weekje Benidorm."

Verkwikkende strandwandeling

Relax In Peace ontwikkelde daarom een procedure waarbij overleden familieleden in Vlaanderen worden opgegraven en in Benidorm een tweede rustplaats krijgen. "We weten al langer dat mensen urnes meepakken naar Benidorm, maar begin er als particulier maar aan om je overleden moeder op te graven en op het vliegtuig te zetten. Als begrafenisonderneming hebben wij daar echter ervaring mee. Wij zorgen voor de vergunning om het lichaam op te graven en naar Spanje te transporteren. Indien gewenst wordt ook de grafzerk per vrachtwagen overgebracht. Zo hoeven bejaarde overwinteraars het kille Belgische herfstweer geen dag te lang te trotseren en kunnen zij op Allerheiligen een verkwikkende strandwandeling maken langs het graf van hun ouders."

Serge Batslé: 'Spanje heft een importtaks van 21 procent op dode lichamen, terwijl wij vinden dat we het land slechts 6 procent taks verschuldigd zijn'

Serge Batslé is er heilig van overtuigd dat zijn project succes zal kennen. De doelgroep is in ieder geval groot genoeg. Betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek wijst immers uit dat 17,3 procent van de Vlaamse gepensioneerde zestigplussers overwintert aan de Spaanse kust. Het grootste deel van hen prefereert de badstad Benidorm. "Niet onlogisch", zegt Batslé. "In Benidorm hebben de mensen alle voordelen van Spanje – het lekkere eten, de aangename temperatuur, de losse sfeer – terwijl ze door de massale aanwezigheid van landgenoten gewoon hun eigen taal kunnen blijven gebruiken." De jaarlijkse trek naar het zuiden komt steevast begin november op gang. De meeste overwinteraars keren pas terug naar Vlaanderen als de lente zijn intrede doet.

Stukken van mensen

Een expatriëring door Relax In Peace kost een kleine 20.000 euro, het optionele transport van de grafzerk 8.000 euro. Is dat niet wat veel? "Neen, eigenlijk is dat zelfs spotgoedkoop", weerlegt Batslé. "Het transport alleen al kost stukken van mensen, dan is er nog de administratieve rompslomp voor de nodige vergunningen en ten slotte moet ook onze begraafplaats in Benidorm afbetaald worden. Onze prijzen zijn zo laag dat we zelf bijna durven te spreken van liefdadigheidswerk."

Tussen neus en lippen door drukt Batslé het vermoeden uit dat vele bejaarde overwinteraars er warmpjes bij zitten. "Ieder jaar zes maanden in Benidorm verblijven, dat doe je niet als je geen comfortabel pensioen hebt opgebouwd", zegt de creatieve begrafenisondernemer. "Overigens kunnen onze klanten zo'n expatriëring gedeeltelijk aftrekken van de belastingen. Het zal u dan allicht ook niet verwonderen dat wij op onze wachtlijsten reeds zo'n twintigtal gegadigden hebben staan."

Door de golven verzwolgen

Voorlopig heeft nog geen enkele Vlaming een tweede rustplaats gevonden in Benidorm. "Dat komt omdat wij nog onderhandelen met de Spaanse douane", verklaart Batslé. "Spanje heft een importtaks van 21 procent op dode lichamen, terwijl wij vinden dat we het land slechts 6 procent taks verschuldigd zijn omdat we net de Spaanse economie aanzwengelen door meer toeristen naar daar te halen."

Ziet Batslé zichzelf ooit met zicht op de Middellandse Zee tot stof en as wederkeren? "(lacht) Neen, ik heb iets anders in gedachten. Een eilandje in de Grote Oceaan dat op termijn door de golven verzwolgen zal worden, lijkt me wel wat. Maar ach, dat is natuurlijk een droom. Zoals het voor onze klanten een droom is dat ze naast het graf van hun moeder of hun vrouw onder de Spaanse zon een heerlijke sangria kunnen drinken."

Voor meer info: www.RelaxInPeace.be. Relax In Peace, Wondelgemstraat 89, 9199 Dendermonde, 062/88.66.69.

LEES OOK
De Helpdesk / 27-04-2024

'Help, zogenaamde democraten steken mij de loef af!'

Deze week kreeg De Helpdesk een in zijn eer gekrenkte dictator aan de lijn.
De Helpdesk met Bashar al-Assad
De Helpdesk / 20-04-2024

'Help, Bart kan zijn creativiteit nergens meer kwijt'

Deze week kreeg De Helpdesk een geplaagde echtgenote aan de lijn die pal achter haar man blijft staan.
De Helpdesk met Ines De Vos
De Helpdesk / 13-04-2024

'Help, ik kost de maatschappij te veel'

Deze week kreeg De Helpdesk een bedaagde beller aan de lijn die de maatschappij niet meer tot last wil zijn.
De Helpdesk met Luc Van Gorp