SIFFER Thomas

0

Thomas Siffer (geboren in 1964 in Nieuwpoort) begon zijn carrière bij het vrouwenblad Flair, waar hij in 1987 een eigen column kreeg. Als freelancer schreef hij later ook voor De Morgen, P-Magazine, Teek en De Nieuwe Panorama. Hij was ook actief in het televisiecircuit. ‘In een zatte bui schreef ik tijdens mijn studies in Gent een brief van vijf bladzijden naar Flair‘, vertelde Siffer over het begin van zijn medialoopbaan. ‘Ik heb me toen kwaad gemaakt: Flair was een blad voor vrouwen door vrouwen, maar hoe dwaas kan je zijn, want vrouwen willen toch ook wel de opinie van een man lezen in hun blad?’ De toenmalige hoofdredacteur van Flair bood hem meteen een job aan.

Na een reis door Afrika ging Siffer ook voor televisie werken, onder meer voor de KRO, Net5 en VT4. Tussendoor werkte hij anderhalf jaar als senior copywriter voor het reclamebureau Duval Guillaume. Begin 2002 werd Siffer gedurende een halfjaar hoofdredacteur van het mannenblad Menzo, destijds een uitgave van Mediaxus, inmiddels Sanoma. Siffer volgde er Frank Buyse op, die werd bedankt als hoofdredacteur omdat het blad de vooropgestelde verkoopcijfers niet haalde. Siffer nam ontslag en ging weer op reis: van 2002 tot 2005 maakte hij met zijn gezin een wereldreis per zeilboot. Nadien was hij anderhalf jaar communicatieadviseur van sp.a-politicus Johan Vande Lanotte. Vervolgens ging hij opnieuw aan de slag in de media, als presentator van De beste stuurlui op Kanaal Z.

Van 2007 tot eind 2010 was hij hoofdredacteur van Story, als opvolger van Hilde Debisschop, die het blad tien jaar had geleid. Siffer werd door Aimé Van Hecke, de topmanager van Sanoma, aangetrokken om het roddelblad te herlanceren. In 2010 werd Siffer bij Story opgevolgd door zijn vaste medewerker Frederik De Swaef. Siffer bleef wel creatief directeur van Story en adviseur van Sanoma.

Quote: ‘Hoofdredacteur zijn van een societyblad is een enorm lastige job. Wij hebben de perceptie tegen. Als je belt voor een interview met Story zeggen zeer veel BV’s a priori ‘neen’. Maar dan stappen ze wel naar Humo of De Morgen en vertellen daar de intiemste dingen. BV’s zouden moord en brand schreeuwen, mochten wij hen naar hun favoriete onenightstand vragen. Maar als Humo het vraagt: tof! Andere bladen kunnen zich meer intimiteiten permitteren dan wij. Wij zijn het braafste blad ter wereld, maar we hebben ons imago tegen.’ (bron: De Morgen, 16 mei 2008)