MARTENS Alfons

0

Alfons Martens (1888-1960) was hoofdredacteur van Het Algemeen Nieuws, de opvolger-plaatsvervanger van De Standaard tijdens de Tweede Wereldoorlog. Martens, geboren in Nederland maar genaturaliseerd tot Belg, studeerde aan het Klein Seminarie van Hoogstraten. Hij was de eerste hoofdredacteur van Ons Volk Ontwaakt, een voorloper van De Standaard, waar hij samenwerkte met schrijver Ernest Claes. Vanaf 1922 was Martens de bezieler van het radicaal-flamingantische satirische weekblad Pallieter, met zijn zwager Filip de Pillecyn als belangrijkste medewerker.

Eind 1925 keerde hij terug naar Ons Volk Ontwaakt en leidde dat blad tot aan het begin van de Duitse bezetting. Vervolgens werd hij hoofdredacteur van Het Algemeen Nieuws, een functie die hij overnam van Karel C. Peeters, de laatste vooroorlogse hoofdredacteur van De Standaard. Martens was hoofdredacteur van mei 1940 tot maart 1944, toen de krant door de Duitse bezetter werd overgenomen. Hij werd ontslagen en vervangen door Gustaaf Van Nuffel, lid van de collaboratiepartij VNV. ‘Van Nuffel had drie zonen bij de Waffen SS’, schreef Gaston Durnez. ‘Op zijn redactiebureau lagen bestendig twee handgranaten en een revolver.’

Na de oorlog werd Martens wegens collaboratie tot een vrij zware gevangenisstraf veroordeeld. Na verloop van jaren werd hij in eer hersteld en schreef nog enige tijd voor religieuze weekbladen.