HOFLACK Kris

0

Kris Hoflack (geboren in 1965) studeerde geschiedenis aan de KULeuven en was nadien vijf jaar assistent van socioloog Luc Huyse. Hij verdiende zijn sporen als politiek journalist bij Humo.

Toen Woestijnvis begin 2001 het weekblad Bonanza lanceerde, bedoeld als directe concurrent van Humo, stapte Hoflack samen met enkele andere Humo-journalisten  over naar het nieuwe blad. Hoofdredacteur werd Terry Verbiest, Hoflack was adjunct-hoofdredacteur. Bonanza hield het negen maanden vol en verdween in augustus 2001 weer van de markt, omdat er te weinig compatibiliteit bestond tussen de tv-activiteiten van Woestijnvis en het magazine.

Hoflack ging vervolgens voor de VRT werken, aanvankelijk als bedenker, later als eindredacteur van Villa politica, het wekelijkse politieke duidingsprogamma van Canvas. Daarnaast werd hij in 2002 hij door toenmalig hoofdredacteur Leo De Bock benoemd tot chef van Terzake. Bij de terugkeer van Leo Hellemans als hoofdredacteur van de tv-nieuwsdienst, eind 2003, werd Hoflack een van zijn drie adjunct-hoofdredacteurs, bevoegd voor alle duidingsprogramma’s.

Begin 2007 volgde de versmelting van de verschillende nieuwsdiensten (tv, radio en online) tot één grote redactie, geleid door een vijfkoppige hoofdredactie met aan het hoofd algemeen hoofdredacteur Pieter Knapen. Hij werd bijgestaan door vier hoofdredacteurs: Hoflack, Siegfried Bracke, Wim Willems en Jos Bouveroux. Hoflack werd hoofdredacteur duiding, politieke programma’s en projecten en was dus verantwoordelijk voor programma’s als De ochtenden, Vandaag, Villa politica, Terzake, Panorama, De keien van de Wetstraat, Phara (intussen omgevormd tot Reyers laat), Volt en Vranckx.

Twee jaar later, in 2009, moest Knapen het veld ruimen voor Liesbet Vrieleman. Bij deze nieuwe herschikking werd de vijfkoppige hoofdredactie teruggebracht tot drie. Hoflack bleef op post als hoofdredacteur verantwoordelijk voor alle duidingsprogramma’s op radio en televisie. Nog eens twee jaar later, in augustus 2011, vertrok Vrieleman naar De Vijver.

Na het vertrek van Vrieleman besloot de VRT dat de nieuwsdienst voortaan onder leiding van één algemene hoofdredacteur zou staan. Hoflack en Willems bleven de nieuwsdienst leiden in afwachting van de aanstelling van die nieuwe hoofdredacteur. Hoflack was een van de mensen die zich kandidaat stelden voor die job. Maar in november 2011 werd Luc Rademakers, afkomstig van Concentra, benoemd in die functie. Twee weken na die aankondiging besloot Hoflack ontslag te nemen bij de openbare omroep. Hij ging daarna aan de slag bij Borgerhoff & Lamberigts, als chef van het tv-productiehuis dat deze boekenuitgeverij wil opstarten.

Quote: ‘Als baas ben je maar zo goed als je mensen. Dat heb ik geleerd naarmate ik langer chef was. Het succes van alle programma’s is dan ook vooral jullie verdienste. Blijf samenwerken: nieuwsdienst en de rest van de VRT, nieuws en duiding, radio en tv, tv en online … Maar respecteer ook elkaars eigenheid. Dat is jullie grootste kracht. Wees voorzichtig met zelfgenoegzaamheid en een overvloed aan regels, reglementen en grote gelijkheid voor iedereen. Dat is jullie grootste bedreiging.’ (bron: mail aan zijn collega’s bij zijn vertrek bij de VRT, 14 november 2011)