HOFLACK Kris

Georges Timmerman
apache

Toen Woestijnvis begin 2001 het weekblad Bonanza lanceerde, bedoeld als directe concurrent van Humo, stapte Hoflack samen met enkele andere Humo-journalisten  over naar het nieuwe blad. Hoofdredacteur werd Terry Verbiest, Hoflack was adjunct-hoofdredacteur. Bonanza hield het negen maanden vol en verdween in augustus 2001 weer van de markt, omdat er te weinig compatibiliteit bestond tussen de tv-activiteiten van Woestijnvis en het magazine.

Hoflack ging vervolgens voor de VRT werken, aanvankelijk als bedenker, later als eindredacteur van Villa politica, het wekelijkse politieke duidingsprogamma van Canvas. Daarnaast werd hij in 2002 hij door toenmalig hoofdredacteur Leo De Bock benoemd tot chef van Terzake. Bij de terugkeer van Leo Hellemans als hoofdredacteur van de tv-nieuwsdienst, eind 2003, werd Hoflack een van zijn drie adjunct-hoofdredacteurs, bevoegd voor alle duidingsprogramma's.

Begin 2007 volgde de versmelting van de verschillende nieuwsdiensten (tv, radio en online) tot één grote redactie, geleid door een vijfkoppige hoofdredactie met aan het hoofd algemeen hoofdredacteur Pieter Knapen. Hij werd bijgestaan door vier hoofdredacteurs: Hoflack, Siegfried Bracke, Wim Willems en Jos Bouveroux. Hoflack werd hoofdredacteur duiding, politieke programma's en projecten en was dus verantwoordelijk voor programma's als De ochtenden, Vandaag, Villa politica, Terzake, Panorama, De keien van de Wetstraat, Phara (intussen omgevormd tot Reyers laat), Volt en Vranckx.

Twee jaar later, in 2009, moest Knapen het veld ruimen voor Liesbet Vrieleman. Bij deze nieuwe herschikking werd de vijfkoppige hoofdredactie teruggebracht tot drie. Hoflack bleef op post als hoofdredacteur verantwoordelijk voor alle duidingsprogramma's op radio en televisie. Nog eens twee jaar later, in augustus 2011, vertrok Vrieleman naar De Vijver.

Na het vertrek van Vrieleman besloot de VRT dat de nieuwsdienst voortaan onder leiding van één algemene hoofdredacteur zou staan. Hoflack en Willems bleven de nieuwsdienst leiden in afwachting van de aanstelling van die nieuwe hoofdredacteur. Hoflack was een van de mensen die zich kandidaat stelden voor die job. Maar in november 2011 werd Luc Rademakers, afkomstig van Concentra, benoemd in die functie. Twee weken na die aankondiging besloot Hoflack ontslag te nemen bij de openbare omroep. Hij ging daarna aan de slag bij Borgerhoff & Lamberigts, als chef van het tv-productiehuis dat deze boekenuitgeverij wil opstarten.

Quote: 'Als baas ben je maar zo goed als je mensen. Dat heb ik geleerd naarmate ik langer chef was. Het succes van alle programma's is dan ook vooral jullie verdienste. Blijf samenwerken: nieuwsdienst en de rest van de VRT, nieuws en duiding, radio en tv, tv en online ... Maar respecteer ook elkaars eigenheid. Dat is jullie grootste kracht. Wees voorzichtig met zelfgenoegzaamheid en een overvloed aan regels, reglementen en grote gelijkheid voor iedereen. Dat is jullie grootste bedreiging.' (bron: mail aan zijn collega's bij zijn vertrek bij de VRT, 14 november 2011)

LEES OOK
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VERMEIREN Tessa

Tessa Vermeiren (geboren in 1949) was gedurende 24 jaar hoofdredacteur en redactiedirecteur van Weekend Knack. Ze heeft het blad op de kaart gezet, haar rol werd wel eens…
apache