HELLEMANS Leo

0

Leo Hellemans (geboren in 1951 in Puurs) studeerde communicatietechnieken aan het RITCS en behaalde op zijn 42ste een licentie economische wetenschappen aan de VUB. Hij heeft nooit voor een ander bedrijf gewerkt dan de VRT, waar hij in 1975 begon als losse medewerker op de redactie van Omroep Oost-Vlaanderen. Vanaf 1981 werkte hij voor de sportredactie van de openbare radio en vanaf 1988 voor de algemene nieuwsdienst.

In 1996 werd Hellemans door toenmalig BRTN-topman Bert De Graeve benoemd tot hoofdredacteur van de radionieuwsdienst. Hij was de opvolger van Urbaan De Becker, die tijdelijk de fakkel had overgenomen van Roger Adams, die eind 1995 met pensioen was gegaan.
Een paar maanden later schoof Hellemans door naar het hoofdredacteurschap van de tv-nieuwsdienst, als opvolger van Kris Borms, die eveneens met pensioen ging. Bij de radio nam Jos Bouveroux de leiding van de redactie op zich.

Zeven jaar later, in mei 2002, besloot Hellemans om te stoppen als hoofdredacteur. Hij werd opgevolgd door Leo De Bock, de vroegere netmanager van Ketnet-Canvas. Hellemans trok zich terug om vrtnieuws.net te leiden, de multimediale website van de VRT-nieuwsdiensten. Maar toen De Bock in september 2003 moest opstappen als hoofdredacteur tv-nieuwsdienst, omdat hij in de clinch lag met een deel van de redactie, werd Hellemans teruggehaald naar zijn oude job. Radiojournalist Pieter Knapen volgde Hellemans op aan het hoofd van vrtnieuws.net. Als algemeen hoofdredacteur televisie kreeg Hellemans de leiding over zowel de nieuwsdienst als de sportdienst. De dagelijkse leiding kwam in handen van de adjunct-hoofdredacteurs Wim Willems, Kris Hoflack en Ivo Belet.

In 2007 volgde de versmelting van de verschillende nieuwsdiensten (tv, radio en online) tot één grote redactie, geleid door een vijfkoppige hoofdredactie. Hellemans, die niet tot die vijf behoorde, werd algemeen directeur productie, zeg maar baas van het interne productiehuis van de omroep. Begin 2010, bij een herschikking van het management, werd Hellemans benoemd tot algemeen directeur media. Lena De Meerleer nam de bevoegdheid over productie over van Hellemans, die op zijn beurt Mieke Berendsen opvolgde als algemeen directeur media.

Quote: ‘Ik heb altijd opengestaan voor verandering. Ik verander graag om de zeven jaar van plaats. Dat hoeft voor mij niet altijd omhoog te zijn, dat kan ook opzij. Ik heb graag op de sportredactie van de radio gewerkt, maar ik werkte even graag op de regionale radioredactie. Als ik aan iets begin, weet ik ook altijd waar ik naartoe wil, maar ik weet ook dat je daarvoor geduld moet hebben.’ (bron: De Morgen, 23 januari 2009)