GOENS Eric

0

Eric Goens (geboren in 1969) studeerde journalistiek in Tilburg en politieke wetenschappen in Parijs. Hij begon zijn carrière als medewerker van De Morgen. Daarna was hij actief voor Panorama, Humo, Canal+ en Bonanza.

Goens stond mee aan de wieg van Bonanza, het weekblad van Woestijnvis dat een directe concurrent moest worden van Humo. Bonanza bestond van januari tot augustus 2001, maar nog voor het blad werd stopgezet, stapte Goens eruit. ‘Ik ben blij dat Bonanza voor mij voorbij is’, zei hij achteraf. ‘Ik heb er hard voor gevochten, maar het is niet het blad dat mij voor de start was voorgespiegeld.’

In april 2001 verliet Goens ook Canal+, waar hij
basketbalcommentator was, om cohoofdredacteur te worden van de VTM-nieuwsmagazines, naast Bart De Poot. Aanvankelijk concentreerde Goens zich op Telefacts, maar na verloop van tijd kreeg het duo ook de leiding over programma’s als Goedele, Het hart van Vlaanderen en Royalty.

Eind 2003 werd Goens, naast Stef Wauters, cohoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst. Samen met  toenmalig directeur informatie Klaus Van Isacker kreeg hij de leiding over het VTM-nieuws. Toen Bart De Poot begin 2005 overstapte naar de VRT, bleef Goens over als enige hoofdredacteur. Enkele maanden later, in augustus 2005, moest Van Isacker plots opstappen bij VTM. Het was Goens die hem opvolgde als directeur informatie.

In april 2011 nam Goens onverwacht ontslag bij VTM, waar hij voorlopig werd opgevolgd door hoofdredacteur Nicholas Lataire, later bijgestaan door Bart Van Doorne. Volgens VMMa, de moederholding van VTM, werd de samenwerking met de directeur informatie beëindigd wegens ‘een verschil in visie’. Lang bleef Goens niet zonder werk, want enkele maanden later ging hij aan de slag bij De Vijver, de nieuwe eigenaar van VT4 en Vijftv. Hij helpt er om de nieuwsdienst van de vernieuwde zenders uit te bouwen.