FEYAERTS Gaby

0

Gabriëlle ‘Gaby’ Feyaerts (geboren in 1946 in Merksem) behaalde licentiaatsdiploma’s geschiedenis en pers- en communicatiewetenschappen aan de Gentse universiteit. Ze begon als journaliste in 1967. Drie jaar later werd ze redacteur op de algemene redactie van Het Laatste Nieuws, waar ze in 1979 chef werd van de buitenlandredactie. Ze verliet de krant in 1983 en werkte vervolgens enkele jaren als freelancejournaliste, onder meer voor BRT-tv, Het Belang van Limburg en Dag Allemaal.

Net als haar toenmalige echtgenoot Guido Van Liefferinge was Feyaerts in 1989 nauw betrokken bij de start van de commerciële zender VTM, waar ze eerst eindredactrice was van het nieuws en van 1990 tot 1996 actief was als hoofdredacteur (na het ontslag van Jan Schodts) en directeur informatie. Ze haalde in die periode Paul Jambers van de VRT naar VTM. In 1996 nam ze ontslag bij de zender. Bij VTM werd ze als directeur informatie opgevolgd door Klaus Van Isacker.

Daarna bleef Feyaert actief als extern media-adviseur. Ze was onder meer mede-initiatiefneemster van het project TV2000, samen met de inmiddels overleden filmjournalist Roland Lommé en Paul Van Praet. Het project is uiteindelijk nooit van de grond gekomen.

Citaat: “De komst van het VTM-nieuws heeft enorme gevolgen gehad voor de manier waarop het tv-nieuws op de Vlaamse televisie er momenteel uitziet. Het VRT-nieuws was ouderwets en vastgeroest. Het werd gepresenteerd vanuit een kleine studio, waarbij voor de onderwerpen altijd een vaste volgorde werd gehanteerd. Het VTM-nieuws sloot veel meer aan bij de nieuwsgierigheid van de kijker. De VRT heeft lang gewacht om zich aan te passen, maar heeft uiteindelijk ook ingespeeld op die nieuwe tijdsgeest, wat niet wil zeggen dat ze het VTM-nieuws achterna liepen.” (bron: De Standaard, 31 januari 2004)