CLAERHOUT Bert

0

Bert Claerhout (geboren in 1950 in Oostende) studeerde sociologie aan de KULeuven. Hij begon zijn loopbaan als voetbaljournalist bij Het Nieuwsblad. Later werd hij chef van de cultuurredactie van De Standaard en verantwoordelijke voor de religieuze berichtgeving. In 1997 schreef hij een kritische en ophefmakende reeks over het Opus Dei. In totaal werkte hij twintig jaar voor de VUM-kranten. Tussendoor werd hij in 1984 hoofdredacteur de krant 24 Uur, een VUM-project dat mislukte en na enkele weken werd stopgezet.

Begin 2000 werd het christelijke opinieweekblad Tertio gelanceerd door een groep katholieken die steun kreeg uit kerkelijke kringen, maar buiten de kerkelijke structuren om. Claerhout was een van de medeoprichters en werd ook de eerste hoofdredacteur van Tertio. Eind 2006 verliet hij de redactie op eigen verzoek. Hij werd opgevolgd door zijn collega Peter Vande Vyvere.

Claerhout trok vervolgens voor vier maanden naar het trappistenklooster Onze-Lieve-Vrouw van de Atlas in het Marokkaanse Midelt, 300 kilometer ten zuiden van de stad Fez. Nadien ging hij aan het werk bij de katholieke uitgeverij Licap, een deeltijdse job die hij combineerde met opdrachten voor de Katholieke Radio- en Televisieomroep.

Eind 2009 werd Claerhout hoofdredacteur van Kerk en Leven, beter bekend als het parochieblad, het weekblad van de katholieke kerk in Vlaanderen. Hij verving op die positie Toon Osaer, de vroegere woordvoerder van kardinaal Danneels, die directeur werd van uitgeverij Halewijn.