BOUVEROUX Jos

0

Jos Bouveroux (geboren in 1947 in Hasselt) studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de KULeuven. Na zijn studies begon hij in 1970 meteen als Wetstraatjournalist bij de openbare omroep. Eerst bij de televisie, waar hij korte tijd het journaal presenteerde, daarna bij de radio. Hij was van 1996 tot 2007 hoofdredacteur van het radionieuws van de VRT, als opvolger van Leo Hellemans.

Begin 2007 besloot de VRT-top om de verschillende nieuwsdiensten (tv, radio en online) te versmelten tot één grote redactie, geleid door een vijfkoppige hoofdredactie. Pieter Knapen werd als algemeen hoofdredacteur van de eengemaakte dienst verantwoordelijk voor de strategie en de redactionele lijn. Wim Willems en Bouveroux werden bevoegd voor het nieuws op de diverse media: Willems als hoofdredacteur nieuwsuitzendingen voor radio, tv en online, Bouveroux als hoofd van de verslaggevingsredactie van alle media. Kris Hoflack en Siegfried Bracke werden verantwoordelijk voor de nieuws- en duidingsprogramma’s.

In september 2008 stopte Bouveroux als hoofdredacteur verslaggeving en productie, naar verluidt op eigen verzoek. Hij werd in deze functie opgevolgd door Liesbet Vrieleman. ‘De VRT heeft een klotejaar achter de rug’, verklaarde Bouveroux aan een krant. ‘Het is te veel. Nieuwe uitzenduren, nieuwe systemen, nieuwe bazen, nieuwe werkplekken. Journalisten moeten alles kunnen. Maar veel journalisten kunnen dat niet aan. Het is een merde, zoals wij dat hier zeggen.’

Bouveroux werd weer gewoon politiek journalist. Van 2008 tot eind 2009 werkte hij aan een reeks documentaires over de toekomst of het uiteenvallen van België, wat onder meer resulteerde in het Canvasprogramma Het onvoltooide land. Begin 2010 ging hij met pensioen.

Quote: ‘Je moet voortdurend kiezen tussen snelheid en geloofwaardigheid en voor mij is geloofwaardigheid het belangrijkste.’ (bron: Het Belang van Limburg, 19 oktober 1996)