BORMS Kris

0

Kris Borms (1936-2000) studeerde geschiedenis aan de VUB, maar maakte zijn studies niet af. Tijdens zijn legerdienst in Duitsland bereidde hij zich voor op het journalistenexamen van de toenmalige BRT en in 1962 kon hij als journalist beginnen bij de Wereldomroep. Twee jaar later stapte hij over naar de televisie. Hij werd een bekend gezicht als nieuwslezer van het journaal.

Van 1988 tot 1996 was Borms hoofdredacteur van de tv-nieuwsdienst, als opvolger van Lucien Boussé. Zijn benoeming kwam er aan de vooravond van de lancering van VTM. In de daaropvolgende concurrentieslag hield Borms het ‘huis van vertrouwen’ meer dan overeind en bracht hij onder meer het duidingsprogramma Terzake op het scherm.

Toch werd hij bij de komst van Bert De Graeve samen met andere oudgedienden opzijgeschoven. Hij werd opgevolgd door Leo Hellemans. Een verbitterde Borms vocht tevergeefs zijn vervroegde pensionering op zijn zestigste aan bij het Arbitragehof en de Raad van State.

Na zijn gedwongen vertrek bij de Reyerslaan startte Borms samen met Jan Ceuleers, voormalig directeur-generaal televisie van de VRT, een adviesbureau voor tv-stations op. Hij hield zich echter vooral bezig met schrijven, onder meer over zijn specialiteit, het Midden-Oosten.Borms overleed in 2000 aan kanker. Hij is de vader van VRT-journalist Yves Borms.

‘Kris was geen man van het compromis’, zei voormalig administrateur-generaal Cas Goossens. ‘Hij was zeer radicaal, ging vaak in tegen veel oppositie, zowel van de basis als van de top. Neen, het was niet altijd makkelijk om met hem over bepaalde zaken tot een akkoord te komen. We hebben veel gediscussieerd, maar dat heeft nooit tot botsingen geleid. We zijn er altijd wel uit geraakt.’