ANTHIERENS Karel

18 november 2011 Georges Timmerman
apache

Hij begon in 1957 als redacteur van het literair-artistieke maandblad De Periscoop. Vervolgens ging hij freelancen voor verschillende Vlaamse weekbladen en was hij twee jaar correspondent voor Vrij Nederland. In 1960 werd Anthierens redacteur bij Humo, waar zijn broer Jef toen hoofdredacteur was. Van 1965 tot 1969 was Karel  hoofdredacteur van dit blad, waar hij Guy Mortier aanstelde als zijn opvolger. Daarna werd Anthierens algemeen hoofdredacteur van uitgeverij Dupuis, de toenmalige uitgever van Humo, als opvolger van zijn broer Jef.

In 1974 werd Anthierens hoofdredacteur van het weekblad De Nieuwe, vervolgens gedurende tien jaar redactiesecretaris bij Knack, en daarna uitgever van de Knack-specials. In 1982 ging hij zijn broer Johan helpen met diens satirische weekblad De Zwijger, waarvan hij eveneens hoofdredacteur werd.

In 1993 was Anthierens gedurende een jaar hoofdredacteur van Het Volk, als opvolger van Paul De Baere. De komst van Anthierens was een laatste, mislukte reddingspoging van de toenmalige ACV-krant. Het Volk werd in 1994 overgenomen door de VUM en verdween in 2008 als aparte titel.

Begin jaren negentig fusioneerde Panorama met De Post. Karel Anthierens werd hoofdredacteur van de Nieuwe Panorama, een weekblad dat eind 1997 werd opgedoekt door Mediaxis, voorheen Tijdschriften Uitgeversmaatschappij (TUM), en een dochter van de Nederlandse VNU. Het blad werd later heropgestart onder de naam P-Magazine.

Ten slotte werkte Anthierens in 1994 als projectleider van De Pergroep, waar hij plannen maakte voor een weekendkrant naar Brits model. In 1996 ging ging met brugpensioen. Eind jaren negentig was hij nog een tijd hoofdredacteur van Brussel Deze Week. Anthierens was daarnaast ook tien jaar voorzitter van de raad van bestuur van de Beursschouwburg en beheerder van het Kaaitheater. Tevens is hij stichter-voorzitter van Press Cartoon Belgium en Press Cartoon Europe.

Quote: 'De kranten moeten worden ontdaan van alle bijlagen die enkel dienstdoen als advertentiefuiken. De marktlogica moet dringend weer ondergeschikt worden gemaakt aan de journalistieke kwaliteit. Lifestyle heeft de media overwoekerd. Tegenwoordig kan iemand pas hoofdredacteur worden als hij of zij goed kan koken.' (bron: Knack, 30 september 2009)

LEES OOK